Саудитска Арабия ще налее милиарди долари за инвестиционни проекти в Чечения. Това става ясно от публикация на вожда в Грозни Рамзан Кадиров във фейсбук и инстаграм.

Президентът на автономната република се е срещнал с държавния министър на Саудитска Арабия Ахмед ал-Хатиб, който му предал приветствия от крал Салман ибн Абдул-Азис Ал Сауди.

"Обсъдихме широк кръг въпроси, свързани с участието на саудитския инвестиционен фонд в реализацията на проекти в Чечения. Аз напомних, че Русия, от която Чеченската република е съставна част, последователно защитава законните интереси на ислямския свят и  помага за решаването на проблемите в Близкия изток", заявява Кадиров.

Ал-Хатиб също отбелязал, че в момента отношенията между Саудитска Арабия и Русия са на незапомнено високо ниво и че в момента Риад е стартирал проекти за повече от 10 милиарда долара в страната. Гостът заявил и че е получил поръчение да способства за реалното начало на най-важните инвестиционни проекти в Чечения.

Вече е сформирана и работна група, която ще работи в тясно сътрудничество с правителството в Грозни.

Саудитските инвеститори щели да развършат кесиите си за изграждането на ски курорта "Ведучи", многофункционалния комплекс "Ахмат Тауър". Разгледали и с интерес макета на Международния учебен център за силите със специално предназначение, който също ще бъде изграден в Чечения.

"Ахмед ал-Хатиб е уверен, че този център може да играе важна роля при подготовката на специалисти по антитерор, включително и на бойци от арабските страни, сред които и Саудитска Арабия", заявява още Кадиров.

По случай годишнината от деня на победата днес той сподели своя снимка, на която кара стар военен мотор с кош, а негов сътрудник държи картечница.