25-годишната художничка Илма Гор е била нападната, бита и насинена от симпатизант на републиканския кандидат-президент Доналд Тръмп, съобщи британският в. "Гардиън". Гор, която е известна феминистка и улична артистка, стана известна в последните седмици с голия портрет на бизнесмена, вече политик. Рисунката предизвика бурни реакции у републиканците.

Причината - на него Тръмп е изобразен с малък пенис.

КАРТИНАТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК (16+)

Гор публикувала потрета на Тръмп във Фейсбук на 9 февруари. Картината се разпространява бързо из интернет, но е махната от Фейсбук. След три дни вече е видяна над 50 милиона пъти. Няколко дни по-късно художничката е получила DMCA предупруждение - правно оплакване от трето лице, което твърди, че е нарушила авторски права с работата си.

"Когато започнах да рисувам през януари, почувствах, че ако някой ще бъде застрашен от един въображаем малък пенис, това е Тръмп. Не очаквах, че неговата неприязън ще е толкова лична. Той дори защити размера на пениса си по време на републиканския дебат на 4 март."

Тогава един от противниците на Тръмп - Марко Рубио - подхвърли:

"Знаете какво казват за мъжете с малки ръце? Не може да им се довериш."

Бизнесменът веднага реагира и заяви, че няма никакъв проблем.

Освен заплахите за съд, Илма Гор получава такива и за убийство, изнасилване, както и искане да свали рисунката от социалните мрежи. И за да възрази срещу съдебния иск, е трябвало да даде личните си данни, сред които и адреса си, както на Фейсбук, така и на тези, които я съдят.

Картината била представена в Maddox Gallery, Лондон, и оценена на 1 милион британски паунда. Гор веднага получила друго обаждане, че ако продаде портрета, ще я съдят, тъй като използва лицето на Тръмп за печалба. Тя казала да й пратят каквито документи искат и затворила. Нищо не пристигнало.

Миналата седмица художничката бил нападната в квартала си в Лос Анджелис и ударена с юмрук в лицето от мъж, крещящ "Тръмп 2016-та!". Артистката веднага подала оплакване в полицията, оттам потвърдили, че е бита, но казали, че без снимка, номера на колата, от която симпатизантът на Тръмп е слязъл, или видео, едва ли ще го намерят.

Нужна била седмица, за да намалее отокът по лицето на художничката.

"Тъжно е, това е част от целия портрет. То е показателно за изборите - как Тръмп подбужда към насилие и разделя Америка", заяви тя.