Организационните слабости и некадърността убиха политическата дискусия на 49-тия конгрес на БСП, смята Румен Овчаров. 

"Ние изгонихме журналистите, изгонихме гостите, и започнахме закрито заседание. Оказа се обаче, че комисиите, които трябваше да докладват на това заседание, не са готови. Започнаха изказвания, които никой не чу, не разбраха и някои от делегатите", заяви бившият соцдепутат и министър пред Нова тв.

МИХАИЛ МИКОВ И КОРНЕЛИЯ НИНОВА НА БАЛОТАЖ ЗА ЛИДЕР НА БСП

Той отбеляза, че за пръв път се сблъсква с подобна ситуация, след като след вчерашното гласуване сегашният лидер Михаил Миков и Корнелия Нинова отидоха на балотаж за водещата позиция в партията. Според него Миков е трябвало да спечели, защото имал гарантирани 300 гласа от ръководството на "Позитано" и 100 гласа от Янаки Стоилов, който се отказа от надпреварата в полза на Миков.

"През 1996 г. ми беше първият конгрес - когато Жан Виденов си подаде оставката. Искам да кажа, че той е единственият председател, който пое отговорност от първо лице, единствено число", каза Овчалов и призна, че снощи никой не е говорил ясно за отговорност.

Той изрази подкрепа за Нинова, но подчерта, че не става въпрос за лични симпатии, а за политика.

Овчаров коментира и кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС по време на кабинета "Орешарски", като отбеляза, че въпросът не е обсъждан на национален партиен форум, а "с шушу-мушу ги уредиха тези неща".

Според социалиста Пеевски е само капката, която е преляла чашата, и няма значение, че сега си е тръгнал.

"Аз не виждам някаква промяна в модела", заяви още Овчаров.