Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов уважи празника на чевермето в Златоград днес. Както е традицията, той облече народна носия, към която дори имаше пищов. Цветанов обаче изрично отбеляза, че пищовът е само за украшение.

"За пореден път установявам, че в Златоград и Смолянския регион - в сърцето на Родопите, са най-гостоприемните хора. Който е дошъл тук веднъж, винаги се връща". 

Това заяви Цветанов, съобщи сайтът на ГЕРБ.

Правим всичко възможно да съхраним българщината, а кметът на Златоград Миро Янчев го прави по брилянтен начин. Всички гости, които са в Златоград, виждат колко е важно да запазим традициите си. Има гости от цялата страна и те ще занесат чувството на удовлетворение със себе си", каза Цветанов.

Той обясни още, че снощи с кмета обходили парка, за да видят как върви подготовката на празника, защото печенето на агнетата е започнало още тогава.

"Видяхме какъв ентусиазъм имаше сред доброволците, каква организация беше създадена от общината, за да може 150 чевермета да се въртят цяла нощ и днес да направим един прекрасен празник за Златоград. Възхищавам се и на това, което прави кметът на Смолян Ники Мелемов за организацията на Роженския събор, както и за инициативността на кмета на Златоград - това са хора, които искат да съхранят българщината и ние трябва да направим така, че да популяризираме тези прекрасни традиции", отбеляза Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че България може да бъде остров на стабилността. И отбеляза, че пищовът, който той носи в Златоград, както и пищовите на всички, които днес участват в празника, са само за украшение.

Според Цветанов профилът на един политик трябва да бъде като този на кмета на Златоград Мирослав Янчев, защото "когато сме всеотдайни и правим нещата истински и със сърце, ще се случват добри неща в страната".

На празника на Златоград са се събрали няколко хиляди българи,за да усетят аромата на чевермето, да се насладят на магията на родопската гайда, да се убедят за пореден път в топлотата на родопското гостоприемство. На мероприятието присъстваха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, народните представители от ГЕРБ Даниела Дариткова и Пламен Нунев и областният координатор на ГЕРБ в Смолян и кмет на града Николай Мелемов.