Корпоративна търговска банка (КТБ) е отпускала кредити на предприятия, свързани пряко с нейния бивш ръководител Цветан Василев в размер на над 2,5 млрд. лв., обобщи докладът на консултантската фирма "Аликс Партнерс", който беше огласен във вторник. Но ако към тази категория се включат и кредитите, отпуснати към свързани с ексбанкера предприятия като БТК, "Петрол", завода за стъкло в сръбския град Парачин, както и други проекти, тогава само главницата на заемите надхвърля 4 млрд. лева.

АЛИКС ПАРТНЕРС: ОТ КТБ МОГАТ ДА СЕ СЪБЕРАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 750-800 МЛН. ЛВ.

От документа по-долу може да видите и как е бил разпределен кредитният портфейл на банката. 

В доклада е обърнато внимание и на пирамидалната структура на КТБ чрез "кухите" фирми ("бушони"), които са използвани като получатели на кредити, които след това бързо предоставят на други предприятия, а част от парите използват и за погасяване на собствените си кредити в кръгови схеми.

По подобен начин - със собствени средства, е било извършено и увеличаването на капитала на Корпоративна търговска банка. Нещо, което е забранено от закона и стана повод за намаляването на капитала ѝ и последващото отнемане на лиценза на банката. Експертите от "Аликс Партнърс" ги наричат "канали за финансиране".

Като цяло тези дружества имат само вторична търговска дейност (ако изобщо имат такава) и минимални материални активи, освен вписаните вземания от други свързани лица, които вземания в голямата си част са на стойност, подобна на тази на непогасените им кредити към КТБ.

Това е списъкът на 46-те "бушони", от които едва ли ще може да бъде събрано някакво имущество в производството по неесъстоятелност на банката. Непогасените им кредити са в размер на 1,77 млрд. лева.

 

 

От доклада може да се събере и малко повече информация за някои от големите цесии и прихващания, които са заявили кредитополучатели на банката. Вижда се, че бизнесменът Гриша Ганчев е бил най-активният играч в този сегмент. Той е заявил прихващането на кредити на "Литекс Комерс" и "Литекс Моторс" на обща стойност 90 млн. лв., както и кредити на "Елит Петрол" за 64,7 млн. лв. и на "Нафтекс Петрол" за още 15 млн. лева. Общо това прави 169,7 млн. лева.

Дългът на военния завод "Дунарит" за 87,3 млн. лв., също е прихванат с редица цесии.

Наскоро Комисията за защита на конкуренцията спря опит за продажба на предприятието.

КЗК НЕ РАЗРЕШИ ПРОДАЖБАТА НА ВОЕНЕН ЗАВОД НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

Компанията "Евробилд 2003", зад която според организацията на вложители в КТБ "Ние, гражданите" стои Бисер Лазов - бивша "дясна ръка" на Цветан Василев, и в момента основен свидетел на прокуратурата срещу ексбанкера, е заявила прихващане на 2,3 млн. лева. Любопитната подробност е, че тя е купила депозити в същия размер на издателя на в. "Уикенд" Мартин Радославов. Но ѝ остават още 81,9 млн. лв. непогасен кредит.

СИГНАЛ: РАЗПРОДАВАТ СЕ СГРАДИ, КУПЕНИ С КРЕДИТИ ОТ КТБ

И все пак трябва да се обърне внимание, че информацията в доклада е актуална към септември м.г., когато той е внесен при синдиците. Така че не е ясно дали тези прихващания реално са осъществени.