Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Корпоративна търговска банка (КТБ) е отпускала кредити на предприятия, свързани пряко с нейния бивш ръководител Цветан Василев в размер на над 2,5 млрд. лв., обобщи докладът на консултантската фирма "Аликс Партнерс", който беше огласен във вторник. Но ако към тази категория се включат и кредитите, отпуснати към свързани с ексбанкера предприятия като БТК, "Петрол", завода за стъкло в сръбския град Парачин, както и други проекти, тогава само главницата на заемите надхвърля 4 млрд. лева.

АЛИКС ПАРТНЕРС: ОТ КТБ МОГАТ ДА СЕ СЪБЕРАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 750-800 МЛН. ЛВ.

От документа по-долу може да видите и как е бил разпределен кредитният портфейл на банката. 

В доклада е обърнато внимание и на пирамидалната структура на КТБ чрез "кухите" фирми ("бушони"), които са използвани като получатели на кредити, които след това бързо предоставят на други предприятия, а част от парите използват и за погасяване на собствените си кредити в кръгови схеми.

По подобен начин - със собствени средства, е било извършено и увеличаването на капитала на Корпоративна търговска банка. Нещо, което е забранено от закона и стана повод за намаляването на капитала ѝ и последващото отнемане на лиценза на банката. Експертите от "Аликс Партнърс" ги наричат "канали за финансиране".

Като цяло тези дружества имат само вторична търговска дейност (ако изобщо имат такава) и минимални материални активи, освен вписаните вземания от други свързани лица, които вземания в голямата си част са на стойност, подобна на тази на непогасените им кредити към КТБ.

Това е списъкът на 46-те "бушони", от които едва ли ще може да бъде събрано някакво имущество в производството по неесъстоятелност на банката. Непогасените им кредити са в размер на 1,77 млрд. лева.

 

 

От доклада може да се събере и малко повече информация за някои от големите цесии и прихващания, които са заявили кредитополучатели на банката. Вижда се, че бизнесменът Гриша Ганчев е бил най-активният играч в този сегмент. Той е заявил прихващането на кредити на "Литекс Комерс" и "Литекс Моторс" на обща стойност 90 млн. лв., както и кредити на "Елит Петрол" за 64,7 млн. лв. и на "Нафтекс Петрол" за още 15 млн. лева. Общо това прави 169,7 млн. лева.

Дългът на военния завод "Дунарит" за 87,3 млн. лв., също е прихванат с редица цесии.

Наскоро Комисията за защита на конкуренцията спря опит за продажба на предприятието.

КЗК НЕ РАЗРЕШИ ПРОДАЖБАТА НА ВОЕНЕН ЗАВОД НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

Компанията "Евробилд 2003", зад която според организацията на вложители в КТБ "Ние, гражданите" стои Бисер Лазов - бивша "дясна ръка" на Цветан Василев, и в момента основен свидетел на прокуратурата срещу ексбанкера, е заявила прихващане на 2,3 млн. лева. Любопитната подробност е, че тя е купила депозити в същия размер на издателя на в. "Уикенд" Мартин Радославов. Но ѝ остават още 81,9 млн. лв. непогасен кредит.

СИГНАЛ: РАЗПРОДАВАТ СЕ СГРАДИ, КУПЕНИ С КРЕДИТИ ОТ КТБ

И все пак трябва да се обърне внимание, че информацията в доклада е актуална към септември м.г., когато той е внесен при синдиците. Така че не е ясно дали тези прихващания реално са осъществени.

Ключови думи

Коментари

васил

къде е бареков

до Васил

Абе Барека е дребна риба бе,на него му се плати да си проведе предизборната агитация и успя все пак да вкара няколко депутата.Пита се кой му плати.

От изброените фирми само част от Виваком е свързана с Василев. Останалите са в ръцете на двата клана на мафията. Докладът е диктуван от малоумника Лазов.

Киселяк

Виктор

Не разбирам, за това се знае и говори от 10 години, сега като новина се съобщава? Всеки казваше преди - това е на ктб, онова е на цветан, онова на пеевски, и се надпреварваха медии да оспорват, за кръгове "капитал" да говорят, да набеждават. Ето го, черно на бяло, а лиценза на разни пикове, трудове и останалата сволач трябва да се отнеме за лъжене, дезинформиране и анти-Българско дело. Може и бесилки пред НДК.

mardafi

Тоя още ли не са го убили ? Интересно е , а доста ми прилича на мангал - Боко Тиквоча си е мангасар това се знае от всички - нормално е мангал да варди мангал

Анани

В затвора- няма какво да се коментира повече!!!

Киро

Какво още трябва, за да се изправи пред съд този??? Не разбирам, наистина!

Мартин

Това е грабеж, достоен за филм! А ще видим ли Цветан Василев в затвора за тези източени от него милиарди?

В мътна вода...

Показват някакви таблици, в които никой не знае къде е истината и лъжата. Някои нещо манипулират. Да се размъти водата добре.

Ясно е

Как да не се знае? Василев и неговите дружки обраха най-нагло парите на вложителите в КТБ и вместо да получат заслужени присъди си се разхождат на свобода, а ние платихме целия масраф!

Светла вода

Кой ще връща парата е въпросът и ще има ли поемане на отгворност?

Ивис

Окей и сега ,какви мерки ще се вземат ще бъде ли екстрадиран този мошеник Василев?

дебелян пеевский

неправилни въпроси задавате, правилният е един: КОЙ му направи чадъра и срещу колко. Там са и парите.

Катрин

Ами добре, видяхме ги фирмите и сега какво? Какво ще се случи от тук нататък? За последните 2 години излязоха много доказателства за това как Василев е източвал банката и как е прехвърлял парите и активите й в своите собствени сметки. Ама резултати не виждам никакви до момента. Най-голямата финансова измама в Европа, а и може би в света остава безнаказана. Василев си живее живота в Сърбия, мота ни с някакви смешни процедурни хватки и всички стоим и го гледаме. Добре, след като не можем да осъдим Василев за престъплението му, не може ли поне да осъдим хората, които са му помагали. На първо място това са директорите на КТБ, които са разписвали отпускането на стотици милиони левове към фирмите на Василев и които също са прибирали добри сумички за тази услуга. От тук нататък следват политици и висши чиновници, които са разпъвали чадър над тази финансова пирамида. Поне тези хора са още в България и могат да бъдат изправени пред съда.

Фифи

Не е луд тоя, дето яде баницата. БНБ къде спа когато КТБ декларираше нищожни проценти лоши кредтити на фона на 10-14% при останалите банки? Не им ли светна нещо? Вярно, че схемата на Василев беше много добра, но все пак нали имаше разни законови механизми това да не се случва? Сега маустакатия си живее живота, а ние му сърбаме попарата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.