БЕРЛИН – Адолф Хитлер е бил твърдо решен да превърне Мюнхен в града на мечтите си и в “столица на движението”, разбирай на нацистката му партия.

Това става ясно от разсекретени едва сега 2000 архивни документа, съобщи днес електронното издание на мюнхенския в. “Меркур”.

Още през 1939 г. фюрерът и райхсканцлер лично е скицирал с молив как трябва да изглежда новият Мюнхен. Впоследствие на базата на скицата специалисти от най-големите строителни фирми са изготвили чертежи на различните обекти, на фона на които катедралата “Свети Петър” във Ватикана и Триумфалната арка в Париж изглеждат като джуджета, свидетелстват архивите.

Хитлер е възнамерявал да осъществи най-големия строителен проект в историята на Мюнхен от времето на баварския крал Лудвиг Първи (1786 – 1868).

Осъществяването на преустройството на баварската столица е било възложено на “Специална служба за столицата на движението” и на главния съветник по строителството Херман Гийслер.

Според плановете новата централна гара в любимия на фюрера град, където той основава движението си, трябвало да е близо до моста «Фриденхайм», на 4 километра от старата. Новата гара трябвало да е покрита от купол с височина от 141 метра. Минималният диаметър на различните зали и чакални трябвало да е 285 метра. Предвиждало се влаковете да са с дължина от 1200 метра, като всеки вагон не бивало да е под 41 метра. Планирани били и двуетажни вагони с бани, ресторанти, фризьорски и киносалони. Треновете трябвало да се движат не само из Германия, а да достигат до Испания и Русия, а впоследствие и до Афганистан и Индия.

Гигантския строеж, включващ подземно движение на влаковете, окологарово пространство и изграждане на магистрала от гарата до Щутгарт, е трябвало да започне през 1940 г., а откриването - на 1 август 1948 г. Допускало се леко забавяне. Крайният срок, даден от фюрера, е бил 1 януари 1949 г.

На мястото на страта гара главният архитект на Райха Алберт Шпеер е трябвало да предложи проект за издигане на «Паметник на движението» с орел върху обелиска с височина 212 метра. Във фундамента трябвало да бъде поставено «Кървавото знаме» от ноемврийския пуч през 1923 г. Тогава Хитлер иска да вземе насилствено властта, но попада в затвор, където пише «Моята борба».

На освободеното място от 800 000 квадратни метра, където е била старата гара, е трябвало да се изгради най-луксозната улица с ширина от 120 метра с магазини и развлекателни центрове. Предвидено е било също изграждането на първокласни хотели, спортна зала, две кина, както и най-голямата в света опера със собствен хотел, оперетен театър, концертна зала.

Строителството започва през юли 1941 г. Заетите работници са 2484-ма германци, 1983-ма чужденци и 1507 военнопленници, при три работни смени. 

Хитлер е мечтал и за изграждане на Панаирен град на мястото, където всяка година се провежда празникът на бирата – поляната «Тереза». Там през 1950 г. трябвало да се проведе «Световно изложение 30 години НСДАП» (Германска националсоциалистическа работническа партия).

Известно е как е изглеждал Мюнхен през 1950 г. след 112 бомбардировки в края на Втората световна война.

Хитлер е имал планове и за цялостно преустройство на Берлин. Столицата на Третия райх трябвало да е най-величественият град в света и с ново име – Германия, но това е друга тема.