Европейската комисия реши да предложи на страните членки да паднат визите за турските граждани до края на юни т.г., предаде Ройтерс, цитирайки Маргрет Вестагер от Комисията.

"Днес сме в положение да направим предложение за визова либерализация за Турция, след като всички показателите бъдат изпълнени", коментира и заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс. Комисията предлага и засилване на съществуващият механизъм за суспендиране на безвизовия режим за всички страни, спрямо които ЕС го прилага. Анкара е изпълнила 67 от условията от общо 72, допълни той. "Нито един турски гражданин няма да влезе в ЕС без биометричен паспорт с пръстови отпечатъци и лицево опознаване", каза Тимерманс. 

Еврокомисията предложи да отпаднат и визите за Косово.

Европейската комисия разгледа доклада за напредъка в преговорите с Турция по визовата либерализация. А след одобрението на ЕК следва решение на всяка страна членка и гласуване в Европарламента.

На 18 март Турция и ЕС постигнаха споразумение за борба с нелегалната миграция. В рамките му те се договориха да ускорят работата по отмяна на шенгенските визи за Турция и да започнат визовата либерализация не през 2017 г., както бе планирано по-рано, а още от юли тази година.

Турция ще трябва да подпише и да започне да изпълнява споразумение за реадмисия с ЕС. Този документ може да бъде подписан и независимо от визовите въпроси, но Анкара настоява двете споразумения да бъдат свързани.

Очаквайте подробности.