Трима депутати от "опозиционното крило" на Реформаторския блок държат Топ 3 на избраниците, задали най-много въпроси и питания към министрите от кабинета "Борисов 2" от началото на годината.

Това показва официалната справка за работата на Народното събрание за изминалата зимна пленарна сесия.

Начело на списъка са Петър Славов, Валентин Павлов и Мартин Димитров, съответно с по 86, 67 и 60 въпроса към властта. Славов и Димитров са от Гражданската квота на РБ, а Павлов е депутат от ДСБ.

В Топ 10 има и още трима реформатори - Иван Иванов и Вили Лилков - също от т.нар. опозиционери, както и Настимир Ананиев от ДБГ, който е и шеф на транспортната комисия. В списъка с депутатите, контролирали властта редовно, има двама социалисти - Георги Гьоков и Светла Бъчварова, един от АБВ - Светослав Белемезов и Слави Бинев (ПФ).

Общо към премиера Бойко Борисов и министрите му са отправени 793 въпроса и 49 питания, отговор са получили 548 въпроса и 31 питания. В залата на парламентарен контрол са били посвенети общо 55 часа и 30 минути.

Министър-председателят е сред най-рядко появявалите се в Народното събрание за парламентарен контрол членове на правителството. Първенството по този показател държи финансовият министър Владислав Горанов с 88 отговора. С десет по-малко са отговорите на вицепремиерката и водач на МВР Румяна Бъчварова. Следва другата вицепремиерка и министър на образованието Меглена Кунева – с 65. Често са се появявали в парламентарния контрол още министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова, на земеделието и храните Десислава Танева, вицепремиерът Ивайло Калфин и колежката му от екоминистерството Ивелина Василева.

Въпреки че в парламента са внесени над 800 въпроси и питания към министри, а ДПС е третата по численост парламентарна група - с 30 души (след напускането на Лютви Местан и още петима депутати с него), избраниците от движението са задали едва 13 от въпросите към властта. По този показател опозиционната сила не нарежда на последно място, дори след независимите депутати, които към момента са 11 души от различни политически групи. Най-активни отново са Реформаторите, следвани от БСП, АБВ, Патриотичния фронт и ГЕРБ.

За изминалата сесия депутатите са приели 56 закона, 60 решения и една декларация. Внесените законопроекти са 106, 70 от тях - от депутати, останалите - от Министерския съвет.