Министърът на финансите Владислав Горанов е готов да оттегли предложените от ведомството му промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които са обект на сериозна дискусия през последните седмици. Но той настоява или Министерството на труда и социалната политика, или Комисията апо финансов надзор, да дадат алтернативни предложения за решаване на проблема с вторите пенсии, който се очертава в близко бъдеще. Това става ясно от негово интервю за в. "Труд".

Дебатът в момента тече, за съжаление с доста ирационални аргументи, без да се обсъди по същество сегашната непълнота в закона. Повече от 15 г. работи КСО в този му вид и подобно решение на темата с изплащането на пенсиите няма, казва Горанов.

Основното предложение, което е подложено на критики, е идеята личните партиди във всеки фонд за т.нар. втора пенсия да бъдат обединени в общ пул, като така тя ще се изплаща пожизнено. Защото при сегашната законова уредба, ако човек надживее разчетената в началото на изплащането на пенсията възраст, няма да получава повече пари.

ЕКСПЕРТИ: ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПЕНСИИ СА СБЪРКАНИ

Големият проблем при втория стълб в пенсионното осигуряване е твърде ниската прозрачност от страна на пенсионно-осигурителните дружества, които са в дълг на осигурените лица и не бива да забравяме, че всъщност отговорност за вложенията носи държавата чрез регулатора. Това не са пари на пенсионно-осигурителните дружества, които са създадени с цел печалба, а пари на българските граждани. И ако някога, не дай Боже, излязат проблеми в тази система, едва ли някой тогава ще се сети за имената на собствениците на тези дружества. Тогава проблемът ще бъде на цялото общество и най-вече на държавата, която е трябвало да държи сметка за това по какъв начин и доколко качествено се управляват милиардите вложения на българските граждани, обяснява Горанов.

Затова е добре, че тази тема се повдига достатъчно рано, преди да се наложи да започнат изплащания на пенсии от универсалните пенсионни фондове. След като това предложение не се приема, тази част от промените, свързани с уреждане начина на изплащане, могат да бъдат оттеглени, и то още преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество и впоследствие, дали Министерството на труда и социалната политика като отговорно за общата координация на тази политика, дали КФН, да предложат различни алтернативни варианти на този, който в момента е предложен, казва Горанов. 

ДСБ: ВИЖТЕ ИДЕИТЕ ЗА ПЕНСИИТЕ, ПОМНЕТЕ КТБ