„Или ще гледаме филма „Една легенда се завръща” с епизод 1 – промяната, която се случва на този конгрес; епизод 2 – силата се пробужда, която се случва на президентските избори; епизод 3 – новата лява вълна, която се случва догодина на парламентарните избори. Или ще гледаме „Една легенда си отива”...

Това обяви бившият соцдепутат и бивш министър Румен Овчаров по адрес на БСП и предстоящия на 7 и 8 май конгрес в предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви.

По думите му БСП задължително трябва да има нов лидер и да спре със слугинажа в услуга на икономически групировки и други партии. 

"БСП в момента е напрегната в последните приготвителни операци на основните играчи на предстоящия конгрес. Надявам се, че на този конгрес ще се случи промяната - както в БСП, така и в България", заяви Овчаров.

Той отказа да назове своя фаворит за поста лидер на БСП, но уточни, че е привърженик на "женското начало". Най-сериозният кандидат-жена за поста е депутатката Корнелия Нинова. 

"БСП трябва да докаже, че е свършила с периода на слугинажа. Говоря най-вече за периода 2013-2014 г. Тогава БСП слугуваше на икономически групировки и други партии", заяви Овчаров.

Той припомни, че през 2013 г. близо 1 млн. души са гласували за БСП, като много от тях не са били нейни привърженици, но са я подкрепили като алтернатива на ГЕРБ

"На следващия ден БСП сложи тази власт пред Делян Пеевски, ДПС и техния ментор Ахмед Доган", каза Овчаров.

Според него настоящият лидер на БСП Михаил Миков също носи отговорност за това, защото е бил част от екипа на Сергей Станишев, който е водил преговорите.

"Само с леви лозунги от 50 или 100 години няма да стане работата. БСП трябва да създаде механизми, за да не допуска такива решения да се вземат от един или двама човека. Задължително трябва да има нов председател", каза Овчаров.

Той коментира и темата с енергетиката и цените на горивата.

МАРЕШКИ: ХОРАТА ИСКАТ ДА СЕ КАНДИДАТИРАМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Според Овчаров бизнесменът Веселин Марешки е направил най-умната президентска кампания като е направил бензиностанции, които са продавали на по-ниски цени.

"Той си направи кампанията преди да е започнала, при това я направи с много сериозни ползи за обществеността", каза Овчаров.

Социалистът обаче изтъкна, че всички отговори за това дали има картел при горивата се дължат от КЗК.