Министерството на финансите е дало отрицателно становище на приетите на първо четене промени в Закона за ветераните от войните, които дават право на неограничена медицинска помощ и средства за лекарства, пише сайтът Otbrana.com.

Мотивите на финансовия министър Владислав Горанов са, че така ще се създадат предпоставки за злоупотреби и ненужно изписване на лекарствени средства, а разходът по това перо ще се увеличи два пъти - от 2,6 млн. лв. на 5,2 млн. лв. годишно.

Според разчетите на Горанов неограниченото ползване на медицинска помощ щяло да натовари бюджета с още 12-13 млн. лева. Ведомството дава отрицателно становище и на предложението в градския транспорт с ветеран от войните да пътува и още един човек безплатно, защото за това са необходими още 1 млн. лева.

В обобщение при налични 5 млн. лв. по бюджетите на ведомствата за ветераните, промените в закона предвиждат допълнителни разходи от още 15 млн. лева, посочва финансовото министерство.

По данни на НСИ към края на 2015 г. има 3500 живи ветерани. Те обаче намаляват бързо, защото всички са на над 90 години.