За президента на Исландия Олафур Рагнар Гримсон предстои тежка седмица - изтекли документи показват, че голяма част от богатството на жена му е в офшорни компании, съобща британският в. "Гардиън".

Новината идва месец, след като първата доза от Досиетата "Панама" разкри връзки на премиера Гунлаугсон с тайна инвестиционна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Часове след това Гунлаугсон бе изненадан и реагира бурно в телевизионно интервю на въпросите за компанията, избухнаха протести и след няколко дни той подаде оставка.

ПЪРВАТА ЖЕРТВА НА ПАНАМА - ИСЛАНДСКИЯТ ПРЕМИЕР ПОДАДЕ ОСТАВКА

72-годишният президент на Исландия Гримсон кара пети пореден мандат - вече е 20 години на поста. Изненадващо, след офшорните скандали той обяви, че ще се кандидатира за шести път. Причината - "има голяма нужда от стабилност и опит" заради правителствената криза. Гримсон обяви събитието за "страхотна услуга на обществото" и заяви пред Си Ен Ен, че няма да има подобни разкрития нито за него, нито за жена му Дорит Мусяеф, богата лондонска бижутерка.

Последните проучвания преди изборите показват пълна победа на Гримсон, но шансовете му могат да се променят сериозно след днешната новина. Според официалния му говорител, той не е знаел абсолютно нищо за офшорките на жена си и семейството й.

Мусяеф притежава една трета от компания на Вирджинските острови заедно с други двама от семейството си, както и попечителски фонд. Файлове от банката HSBC (които са остарели, показват данни от 2005-2007 г.) подсказват, че първата дама ще наследи още от офшорните богатства на семейството си, когато 86-годишната й майка Алиса почине.

Семейство Мусяеф са известни с бижутерския си магазин на Ню Бонд Стрийт, Мейфеър, Лондон, предлагащ артикули за най-богатите в британската столица. Бизнесът е от няколко поколения и в момента това са едни от най-богатите бижутери в света. Според в. "Съндей таймс" състоянието на компанията е в размер на около 200 милиона паунда.

Адвокатите на Мусяеф отказват да коментират и заявяват, че бизнес операциите на първата дама винаги са били легални.

Малко преди началото на кампанията за президентските избори, които са през юни, президентът Гримсън коментира:

"Мисля, че една от причините хората да излязат на улицата беше... морално отвращение. Сега живеем в много отворен и много прозрачен свят. И всеки трябва да отговаря пред хората по начин, който те могат да видят сами."