НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА

 

Европейските еколози са в ужас от тайното съдържание на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиране (TTIP), което погребва Парижкия договор за климатичните промени, твърди в „Хъфингтън поуст“ американският историк Ерик Зойс. Нелицеприятните секрети се съдържат на 248 страници от пазарлъка между САЩ и Европейския съюз, който трябва да бъде подписан в скоро време. Американската позиция на търговските преговори показва, че в споразумението „няма място за защита срещу промените в климата“, смятат видни еколози от Стария континент.

 

„Знаехме, че позицията на Европа не е добра, но сега разбираме че подходът на САЩ е още по-лош“, заявява Йорго Рис от „Грийнпийс ЕС“. Ефектът на трансатлантическия пазарлък ще бъде разрушителен. Това ще доведе до тълкуване на европейските закони без да се отчита защитата на природната среда и здравето на хората“, посочва Рис.

 

70-годишните правила в Европа налагат ограничения върху търговията „с цел да се предпази живота на човешките същества, животните и растенията“. „Ще се сложи край също така на политиката за запазване на заплашените от изчезване природни резерви, ако президентът Барак Обама постигне целта си“, заявява представителят на „Грийнпийс ЕС“.

 

Освен това е напълно забравен „превантивният принцип“, който в момента е залегнал в договора за създаване на ЕС. Той предвижда „бързо реагиране ако възникне заплаха за здравето на хората и животните и при заплаха за растенията и за защита на природата“ . По-специално, когато данните от научните изследвания не дават пълна преценка, прилагането на този принцип позволява да бъдат спирани от разпространяване продукти, които вероятно са опасни“. Обама настоява страните от ЕС да нямат право да изтеглят от пазара стоки, които застрашават общественото здраве. Според новите клаузи всички продукти ще бъдат смятани за безопасни по презумпция до доказване на противното.

 

Трансатлантическото споразумение ще доведе до разпродажба на националната система за здравеопазване, тъй като Британският парламент няма да е в състояние да предотврати подобно развитие“, предупреждава в „Индипендънт“ представител на големия профсъюз „Обединение“ на острова. Членове на трейдюниона са решени да блокират прилагането на договора САЩ – ЕС .“Скандално е, че членовете на парламента не разполагат с демократичното право да спрат пазарлъка“, заявява Гейл Картмейл, помощник на генералния секретар на профсъюза. Приватизирането на държавни структури е оценявано положително от Обама“, коментира „Индипендънт“.

 

Интересното е, че в САЩ Обама поддържа напълно противоположна политика като се стреми да постави под пълен държавен контрол цялата система за здравно осигуряване.

 

Правителството на Великобритания може да вмъкне клауза на резервираност в споразумението, която да изключва от него Националната система за здравеопазване“, посочва във вестника Тамара Харви, професор по европейско право в Университета на Шефилд. „Доколкото разбирам обаче подобно нещо въобще не е на масата за преговори“, посочва тя.

 

Обама използва последната си визита в страни от ЕС, за да окаже натиск за финализиране на TTIP като обеща, че то ще премахне бюрократичните спънки и търговските блокади в търговията. Сега разбираме какво точно има предвид той по отношение на съществуващите закони в ЕС за опазване на природната среда. Под „бюрократични спънки и търговски блокади“ Обама явно подразбира сегашните правила в Европа, които предпазват хората в Европа от опасни продукти“, продължава „Индипендънт“. Експерти коментират, че по този начин ще се създаде опасен прецедент за създаване на „имунитет на неприкосновеност“ за стоки, които са опасни за гражданите на страните от ЕС.

 

Изтеклите документи от TTIP пораждат съмнение за сключването на търговския пазарлък“, пише в кореспонденцията си от Брюксел пратеникът на „Гардиън“ Артър Нелсън. „Има сблъсък между европейската забрана за изпробване на продукти върху животни и подхода на САЩ. Поради отказът на Обама да се съгласи с това ограничение засега остава нерешен достъпът на стоки от САЩ до пазара в ЕС. Президентът на САЩ например държи да се даде право на компаниите да решават по най-евтиния начин дали даден продукт е безопасен за хората въпреки невъзможността да се докаже това чрез проби върху опитни животни в САЩ. Ако в дадена държава системата за тестиране е по-малко надеждна, Обама иска да се приравнят критериите, за да се създадат условия корпорациите да използват най-евтиния метод, независимо дали той е надежден и също така без оглед на това дали изобщо е хуманен. Обама не беше избран за президент като либертарианец, но сега се оказва, че неговите възгледи учудващо са такива“, пише британският журналист.

 

Проучването на общественото мнение показва, че Обама се радва на висока популярност в Европа. В Германия например той има одобрението на 62 на сто от запитаните, което е доста по-високо от много немски политици. В същото време анкетите показват, че в Германия има най-голяма съпротива срещу TTIP. Очевиден е фактът, че често имиджът на чуждестранните лидери не се свързва с тяхната политика, защото тя не засяга държавата, в която живеят анкетираните. Пресата в Европа обаче тепърва започва да критикува трансатлантическия пазарлък като фактор, който ще изпрати на боклука Парижкото споразумение за климатичните промени, което вече е подписано от доста държави. Като се има предвид активното участие на зелените партии и екологичните организации в парламентите на държавите от ЕС, в скоро време може да се очаква, че срещу САЩ ще се надигне истинско цунами, което може да препъне завинаги договора за търговия и инвестиране.