Едва 20 мин. отне на Софийския апелативен съд днес да разгледа на втора инстанция делото срещу бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров. Нито една от страните не поиска нови доказателства или свидетели.

След това съдиите се оттеглиха на съвещание за решение, което журналистите и страните по делото чакаха повече от час и половина. Накрая обаче изненадващо се върнаха в залата и казаха, че ще се произнесат в срок от един месец.

БИСЕРОВ НЕВИНЕН - И ПО ТРИТЕ ЛЕКИ ОБВИНЕНИЯ

В началото на декември СГС произнесе оправдателна присъда на бившия втори в ДПС по три относително леки обвинения - за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери (над 19 000 лв.), за нарушаване на валутния закон - че не е декларирал сделки с валутни ценности над 50 000 лв. и за затаяване на истина в писмената декларация пред Сметната палата като публична фигура.

Прокурор Боряна Бецова искаше 4 години затвор, но съдът препоръча държавното обвинение да събере повече доказателства, защото тези, събрани до момента, не са достатъчни за осъдителна присъда. И го оправда.

Вместо това през февруари прокуратурата прекрати и другото разследване срещу политика и доведения му син Ивайло Главинков - за пране на пари.

ПРОКУРАТУРАТА ПРЕКРАТИ РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ ХРИСТО БИСЕРОВ ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ

След мистериозното напускане на Бисеров от всички постове в политиката през 2013 г., което според мнозина се дължи на пристигнал сигнал от партньорска служба, който няма как да се "смачка", прокуратурата раздели разследванията срещу него. Те бяха споменатите две: за прането на пари и днешното - валутни престъпления и т.н.

Адвокат Христо Ботев днес нарече мотивите на първоинстанционния съд перфектни и даде пример, че прокуратурата си противоречи. Цялото обвинение за трансфери на парични суми на Бисеров се крепи на т. нар. SWIFT-съобщения между банките. Според Ботев обаче това, че прокуратурата на два пъти е отправяла съдебна поръчка за правна помощ до Швейцария и там властите 2 пъти са отказали, говори че прокурорите осъзнават, че SWIFT-съобщенията не са доказателство.

Той ги нарече "просто един документ, който отразява съдържанието на друг документ".

Бисеров както обикновено не отговаря на журналистически въпроси и се отказа дори от право на последна дума пред съда.