БЕРЛИН – Германци и руснаци желаят държавите им да загърбят враждите и да си сътрудничат. Това сочи представително социологическо проучване на авторитетната фондация “Кьорбер”, основана през 1959 г. в Хамбург. Допитването е извършено по съвместна поръчка на Германия и Русия, но включва и други държави. Резултатите са публикувани на сайта на “Кьорбер”. Проучването е направено в периода 22 февруари – 8 март т. г.

Предлагаме ви акценти от резултатите.

81 на сто от германците се застъпват за по-тесни отношения с Русия. Само тези с Франция са по-важни – 89 на сто подкрепа. САЩ са на трета позиция по показател “важен партньор” - 59 на сто.

За руската страна Германия е на първо място – 62 на сто, малко преди Китай – 61 на сто. Това опровергава редица досегашни социологически проучвания, според които в Русия авторитетът на Германия се бил сринал.

Какво са отговорили немците по отношение на Русия?

На въпрос “страна с големи традиции и култура” 69 на сто от запитаните отговарят положително, на обратното мнение са 26 на сто.

За 32 на сто от запитаните Русия не им е чужда, за 25 на сто отговорът е “да”. Едва 2 на сто обаче са на мнение, че Германия и Русия споделят общи ценности.

Как запитаните виждат бъдещото двустранно сътрудничество?

За немците то до голяма степен зависи от решаването на конфликта в Сирия. 49 на сто от германците са на мнение, че това може да стане единствено с привличането на Русия. За руснаците това не е приоритет, сочат данните на “Кьорбер”. Те се обявават по-скоро за съживяване на икономическото сътрудничество с ФРГ (29 на сто) и за съвместна борба срещу терора (35 на сто).

И руснаци, и германци в болшинството си са единодушни, че трябва да паднат наложените от Запада спрямо Русия санкции – 79 на сто от запитаните руснаци и 69 на сто от германците.

Разнобой има по темата за Украйна. 60 на сто от немците се обявяват за по-тясно обвързване на тази страна с Европа, 66 на сто от руснаците намират подобен вариант за погрешен.

Къде са допирните точки и различията по въпросите на демокрацията?

Както за руснаците, така и за немците независимостта на съдебната власт е от голямо значение – съответно 86 и 95 на сто от запитаните. Същото се отнася и до въпроса възможна ли е действена демокрация без опозиция – категорично не!