Лидерът на БСП Михаил Миков се обяви пред Нова тв против задължителното гласуване, въведено с промените в Изборния кодекс.

"Ние сме против превръщането на едно право в задължение, натоварването му с бюрократични тежести. Това няма да върне доверието на хората в политиката и политиците. Виждате в каква абсурдна ситуация се завъртяха, че ще наказват, като пък те лишават от право, изваждат те от списъците, от фактическо упражняване, трябва да ходиш да пускаш молби, жалби, само бюрокрация", каза Миков.

Според него не може да има такова задължение, защото с оглед действащата Конституция, това е право. Миков смята, че предвидената възможност да се гласува с "не подкрепям никого"  няма да се отрази на изборните резултати.

"Партиите трябва да мислят как да напълнят урните с политики, които хората одобряват и подкрепят, всичко друго е измишльотина и дъвка за политиците", заяви Миков.

По повод предстоящия конгрес на БСП Миков заяви, че има нормални и колегиални отношения с Корнелия Нинова, която е основният му опонент за поста председател.

"Отношенията ни с Корнелия Нинова са нормални и колегиални, както досега", заяви той.

Според него политиката, която БСП провежда в последната година и половина ясно е очертала, че партията е основната алтернатива на днешното статукво и управление.

"Все повече хора го разбират", убеден е  Миков.

За пореден път той заяви, че няма шанс БСП и АБВ да подкрепят обща кандидатура за президент, докато партията на Георги Първанов е част от дясното управление на ГЕРБ.