Реформаторският блок има избиратели, но ги лъже докато е в този си вид, защото те гласуват с една бюлетина за една формация, а получават разделени партии. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев при една от срещите си с граждани в последните дни. По този начин той аргументира необходимостта Блокът да стане единен субект.

РАДАН КЪНЕВ: РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК - ВСЕ ПО-МАЛКО "РЕФОРМАТОРСКИ" И ВСЕ ПОВЕЧЕ "БЛОК"

Кънев поясни, че има предвид поведението на Блока както в парламента, така и в общинските съвети.

Позицията на Кънев обаче не се споделя от другите две основни партии в РБ - ДБГ и СДС. Според Настимир Ананиев в парламента Блокът защитава идеите на избирателите си. 

"Например Изборния кодекс. След като РБ скочи много срещу всички промени се достигна до консенсусни приемливи текстове", посочи Ананиев.

Той каза още, че по негови впечатления подобно е поведението на Блока  и в общинските съвети. Ананиев не пропусна да репликира Кънев.

"Той нали щеше да прави нов десен проект? Той си противоречи. Беше казал че РБ е изчерпан проект, сега иска да се обединяваме. Ние работим много добре с почти всички колеги с ДСБ, в страната е същото. Може би затова г-н Кънев реши да прави завой отново към РБ. Ние имаме различия, Но дори след декември ще видите, че по всички основни важни теми ние гласувваме заедно. Винаги съм призовавал да се гледат действията, а не думите, защото г-н Кънев много злоупотребява с думите", каза Ананиев.

Костадин Марков (СДС) пък смята, че избирателите гласуват за РБ именно заради многообразието на различните партии в него.

"Разбира се единението дава най-голямата мощ на Блока, това, че се явяваме заедно", каза Марков.

Според него може да се върви към единен субект, но ако ще е единна партия, той има резерви. Марков смята, че формулата на СДС от първите му години - съюз с координационен съвет, е по подходяща.

"Нямам нищо против да е един лидерът, но да се запази идентичността на партиите вътре. Така съм по-голям оптимист, че ще продължим да държим ветрилото отворено и ще привличаме повече избиратели. Ако приемем, че ще е една партия, ще се маргинализираме в рамките на проценти, борещи се да влязат в парламента. Определено имаме различния в партиите и тия различия са добри и трябва да се запазят", каза Марков.