И правосъдният министър Екатерина Захариева поиска от ВКС тълкувателно решение за уеднаквяване на съдебната практика по повод катастрофите със загинал пешеходец. По-рано този месец главният прокурор Сотир Цацаров също сезира ВКС по 3 други „шофьорски“ теми.

Захариева поясни днес, че след среща с майките на пострадали при ПТП въпросът на правосъдното министерство, казан простичко е: когато шофьор е причинил смърт явно нарушавайки скоростта и други правила, намалява ли вината му, ако се установи нарушение и от страна на загиналия пешеходец.

Захариева сподели, че становището на МП е, че не трябва това да намалява наказанието, но понеже има противоречива практика на различните съдилища, ВКС трябва да излезе с тълкувание.

Сред посочените казуси е и този със загиналата на пешеходна пътека във Варна Лора Казанлиева. Катастрофата бе причинена от моторист, карал с превишена скорост. На 27 март ВКС окончателно намали наказанието за причинителя на катастрофата на 2 години затвор, но в мотивите си посочи, че тя не се е огледала, пресичайки на пешеходна пътека, не е преценила скоростта на моториста и така е "съпричинила" произшествието.

По-рано този месец главният прокурор Сотир Цацаров също прати във ВКС 3 въпроса, свързани с противоречива практика по делата с катастрофи. Едният също е за различния подход, който съдиите използват за определяне на наказанията на извършители на ПТП, при които има загинали пешеходци и особено за аргументите, с които се дават условни присъди. Става въпрос за същото - следва ли да се отчита поведението на пострадалите пешеходци като съпричиняване.

Председателят на ВКС Лозан Панов каза днес, че двете искания са обединени в едно, а отделно от това след неговата среща с майките е организирано събиране на различните съдебни решения.

Споменах и пред ваши колеги – дали окото на един пешеходец е достатъчен уред за измерване с прециност на скоростта, отдалечеността на превозното средство, шума на двиателя?... Нека да добавя, че водачите на МПС, за разлика от пешеходците, все пак са полагали изпит – те трябва да имат по-различни познания, каза съдията.

Той допълни, че всички тези въпроси ще бъдат поставен на общото събрание на съда.

Смея да твърдя, че има възможност и самият законодател да допрецизира тези норми, предложи Панов.