СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Външната политика на Брюксел е мания за величие, която ни тласка към гибел.  Изострянето на напрежението в Украйна е сравнимо с лятото на 1914 г. Длъжни сме да предотвратим въвличането в трета световна война.

Европарламентът трябва да се вдигне на бунт срещу Европейската комисия и бездарните чиновници в Брюксел.

Бичуващите думи са на бившият германски канцлер (1974 – 1982 г.) Хелмут Шмит в интервю за днешния в. “Билд”. Той е един от най-уважаваните политици в Германия.

“Европа, американците, но и руснаците се държат така, както го е описал Кростофър Кларк в знаменитата си книга за началото на Първата световна война –  като лунатици. От ден на ден расте опасността положението да ескалира, както през август 1914 г.”, бие тревога Шмит.

Той категорично се противопоставя и на исканията да се наливат повече пари за въоръжаване в рамките на НАТО, това не било решението на конфликта в Украйна.

Шмит окачествява външната политика на Европийската комисия като мания за величие:

“Еврокомисарите твърде много се бъркат в световната политика, въпреки че повечето от тях едва ли нещо разбират от нея. Най-новият пример е опитът на Комисията да приобщи Украйна, а след това да придърпа и Грузия. Длъжен съм да припомня: Грузия е извън Европа. Това е мания за величие, ние няма какво да правим там”.

Със споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС тази страна била поставена пред избор – дали да е със Запада, или с Изтока. Това било непростима грешка и то не на целия ЕС, а на чиновниците в Брюксел, които изобщо нямали понятие от външна политика.

“Европейският парламент се нуждае от значително повече власт спрямо бюрократите в Брюксел. Това може да стане само чрез бунт на парламента, чрез преврат спрямо Европейската комисия”, смята Хелмут Шмит.

Той зове за диалог между всички участници в конфликта, включително Русия, Украйна и дори Беларус. Сега непременно трябвало да се помисли за свикване на форум по подобие на Конференцията за сигурност и сътрудничество през 1975 г. в Хелзинки. Тя сложи началото на разбирателство между Изтока и Запада, а впоследствие се роди Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).