Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В такъв случай няма ли да е по-лесно

Правителството да разпусне народа

И да си избере друг?“

  • Бертолт Брехт, “Решението

В петък сутринта, от засада и без предварителни обсъждания беше решено избирателни секции в чужбина да могат да се откриват само в посолства и консулства на Република България. Това мина и замина като поредния удар в един законодателен маратон, донесъл ни също така светкавичното приемане на задължително гласуване със санкция заличаване от списъците, отпадането на МИР „Чужбина“, извъртането на „Не подкрепям никого“ като начин за подпомагане на големите партии, отменянето на изискването референдум и избори да се провеждат заедно и други подобни маневри.

За какво става въпрос на практика? През 2013 г. на парламентарни избори пътувах от Оксфорд до Лондон, само на 60 мили разстояние и поносима цена билет с автобус. След тези 2 часа с автобус и половин час с метро, чаках около 4 часа пред посолството, за да гласувам. Направих го и връщането ми отнеоще 2 часа и половина. Говорим за 8-9 часа, за човек, който живее близо до Лондон. Сега си представете сметката за Шотландия, или примерно разстоянията в САЩ. През 2014 г. на последните парламентарни избори организирахме секция в Оксфорд, като над 220 души гласуваха тук. Това само по себе си би било значителна пречка, а в комбинация със задължително гласуване и предвидените санкции като изваждане от избирателните списъци е директен и неподправен опит за отнемане правото на глас.

Ако това са негативните страни от решение, какви са основните елементи в негова полза? Нека започнем с чисто финансовата страна – организирането на избори в чужбина е често представяно като скъпо. Крайната сума за гласуване в чужбина на изборите през 2014 г. е в размер на около 1,8 млн. лв. по данни от МВнР, а за референдума през 2015 г. – 1,5 млн. лв. Общите разходи за референдума през 2015 г. бяха 50,5 млн. лв., т.е. гласуването в чужбина е 2.9% от общите разходи. За сравнение, общата сума за субсидии на партиите в момента за срока на 4 годишния им мандат излиза над 142 млн. лв. Струва ми се, че не е невъзможно субсидиите за партиите да бъдат намалени с 10%, за да се финансира гласуване в чужбина – още повече, че при задължително гласуване необходимостта от разход на средства за убеждаване на избирателите да гласуват е силно намалена. Тази сметка в момента обаче не включва и приходите на българските представителства от консулска дейност, които е твърде вероятно сериозно да надхвърлят тези суми, но МВнР към момента отказва да даде официална информация. В такъв случай по-скоро гражданите в чужбина са платили и преплатили за своето право, вече задължение, да гласуват.

Следващият от време на време споменаван аргумент е свързан по-специално с вота от Турция. Тук има два важни момента. Първият е да се следи динамиката: първо, в последните избори гласовете извън Турция бяха повече (около 71 000) от тези от Турция (около 60 000). Това отразява скока на избирателните секции в чужбина и увеличението на гласувалите извън Турция с 50% спрямо изборите само година по-рано през 2013 г. С други думи, гласовете от Турция са паднали от 61% от вотът в чужбина, до около 40%; лесно човек може да направи сметка какво ще се случи ако секциите в чужбина продължат да растат с темповете от последните избори.

Вторият далеч по-важен момент е чисто демократичния - нима сме готови мълчаливо да се съгласим на това на определени хора да им се отнеме правото на гласуване защото не мислят като нас? Като че ли това не е достатъчно скандално, а с половин уста се изказва аргумента, че ако покрай тях и някои други загубят на практика това право, това е просто необходимата цена. Този път на разсъждение ни е познат от историята, последиците също. Не мога да се отърся обаче от основният логически проблем с този подход – да се отговаря на оплакванията, често основателни, за организиран вот под строй с още по-изключващи мерки. Някой с повече политическо въображение би видял, че по този начин този електорат само се капсулира още повече. Отговорът тук е да се дадат алтернативи и възможности, като се създаде равно поле за политическа конкуренция.

Тук идва и разковничето в тази объркана на пръв поглед поредна политическа драма. Наблюдаваме накратко опит на партиен картел да ограничи политическата конкуренция и да наложи монопол над „затворени“ електорати при мимикрия на реално политическо противопоставяне. По този начин една публично изразена воля за е-гласуване получава своята партийна кулминация в не-гласуване. Целта е ясна: да се променят правилата на играта, за да се ограничи политическата конкуренция. Също както и в икономиката, в политика затворените институции водят след себе си негативни последици за всички, които нямат привилегирован достъп – т.е. огромното мнозинство от българските граждани. Резултатите са ясни и към момента видими: привидна опозиция, игра на опълчение и плаващи мнозинства за всички важни решения.

С тези си маневри обаче изглежда, че Борисов настъпи чисто българска мина. Нека сме наясно – сценарий, в който малките партии в управлението правят 7-8 абсурдни предложения, след което се намесва министър-председателя, за да премахне най-абсурдните, докато останалите остават, вече е дълбоко познат. Едно напомняне – през 2014 г. румънският министър-председател и кандидат за президент Виктор Понта се опита да ограничи избирателните секции в чужбина. Резултатът беше, че с гласовете на решени да гласуват в чужбина румънци беше избран за президент Клаус Йоханис. Година по-късно, Понта подаде оставка като премиер.

Ивайло Яйджиев е докторант по публични политики в Оксфорд. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

socialen

Великото Дясно на Гената Дайнов и останалите неолиберални шамани се избиха.

socialen

От както Народът спря да гласува, политиците се чудят какви шашми да направят, за да могат да имат абсолютно мнозинство с малкото будали, които все още се лъжат и си губят времето като ходят да гласуват за тази тотално деградирала политикономическа дясна, неолиберална система, създаваща неграмотници като Борисов и Цветанов по образец на латиноамериканска хунта от средата / края на 70те години на миналия век.

socialen

Бертолд Брехт беше убеден комунист, отишъл доброволно да живее от ФРГ в ГДР.

безпартиен

От ФРГ в ГДР може,а обратното не може.

Николов

Прочетете внимателно и запомнете последния абзац на статията. Ето това е истината и браво на автора ,че е имал смелостта да я изкаже.

дебелян пеевский

Страданията на 220 души не променят факта, че в чужбина гласуват около 3-4 процента от имащите право на глас и че един глас в чужбина струва на бюджета 50+ лева срещу 12 лева за глас в България. Това, което трябва да пита гражданчето е защо няма гласуване по пощата, а не за 'електрическо' и за 'секции'.

Според "експертите" е рано за е-гласуване.

Радев

Тук и аватарката няма какво да изцвъцка в защита на Кратуната.

Има, има

Минуси.

Който прочете стенограмата /долу е даден линк/, ще се убеди, че ГЕРБ не са се напъвали изобщо да променят изборното законодателство. Напъните идват от подкрепящите формации. Всички щения са събрани накуп и затова е този торлюгювеч. Гласуването в чужбина е все още отворен дебат. Некоректни коментатори обаче предпочитат да третират въпроса като решен.

Нора

Не е вярно, това, което твърдиш! За всички е ясно, а и авторът доста точно го е описал - Има схема за измама на електората,и тя се повтаря непрекъснато, а именно, цитирам: "Нека сме наясно – сценарий, в който малките партии в управлението правят 7-8 абсурдни предложения, след което се намесва министър-председателят, за да премахне най-абсурдните, докато останалите остават, вече е дълбоко познато" В заключение: Вече из слепите стана ясно, че ГЕРБ са авторитарна, недемократична формация с мракобесен уклон и склонност да изземва както права и свободи, така и икономически ресурс от своя народ и е готова да го прегази само и само да си запази правото да го владее и потиска! Това по-вече не може да продължава и ще предизвика революционни действия. И тогава най-сетне ще разберат герберските хитреци кон боб яде ли!Не ги жяля, че бавно загравят! Да си плащат щом толкова искат да си разчистим сметките!

"Задължителното гласуване ще е само за хората в България, това не важи за българите, живеещи извън страната. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от Нова тв." по Офнюз

ОТАН

Това е лъжа! Цвъки НИКОГА не може да изрече такова гладко изречение.

Avatar

За младежа от Окфърд ще река, че ако си беше чел уроците съвестно, нямаше да пише откровени простотии като тази, че някой си му отнемал правото на гласуване! Да повторим, българската Конституция е валидна и в сила само за територията на страната! И само на тази територия описаните в нея права са гарантирани на гражданите. Така че аргументите на недоученото момченце са несъстоятелни - никой не му е отнел правото да си гласува в селото, от което е излязъл. Българските данъкоплатци по никакъв начин не са длъжни да плащат масрафа на тези, които са напуснали страната. След като се бият в гърдите колко много пари пращали на близките си (но забележете - на близките си - с данъците и осигуровките им се плащат пенсии и се гарантира социален статус на други, небългарски граждани), да си купят билет и да дойдат да гласуват тук, където правото им е гарантирано. Толкова!

Нора

Ееех, Аватаре! Ако можеше да мине пред Европата, как само щяхте да си гласувате член 1 в Конституцията да се върне, пък дори да се наложеше да събирате гласове в парламента и со малко кютек! Ама не може!И сега се налага от девет дерета вода да пренасяте... Не ви жаля! Носете си ведрата от където искате. И без друго водата си е за вас! За народа - капка няма да дадете!Но не сте богове и не сте вечни! Един ден ще ви разкараме и тогава, като се погледнете ще разберете, че и вие сте обрани, като верният на Партията червен електорат. Тогава ще говорим! Сега - няма смисъл защото такива като теб все още са потънали в заблудата, че и на тях ще им се да клъвнат от откраднатото от нас, но никой от вас и не предполага, колко нищожна е хапката, която ви се предлага, за да се наредите заедно с крадците пред вратите на Ада!

Ти къде гласуваш,прошляк от чешките земи?

Яж лайна бе, трол :)

стига простотии

Господин аватарокомунист, защо не си внимавал в часовете по политпросвета в комунистическия рабфак, който вероятно си завършил?Българската Конституция е валидна за всеки български гражданин, независимо къде се намира!!!Тежко ни и горко ни ! Забелязвам подкрепа на явните комуняги/БСП/ към скритите такива/ ГЕРБ/Готвят се за коалиция за да ни разкажат играта!

За 26 години не се ли научихте, че можеш да "клъвнеш" само това, което сам си изкараш, с труда си! Такива като тебе, дето обявяват другите за комунисти, тъй си и одъртяхте в очакване на власт да дойде някой, дето щял ДА ВИ ДАДЕ! А вие ма, бульо, оть не се напъните да си го изкарате това, от което имате нужда? Не научихте ли, че парите, които са "в държавата" попадат там от моите и на другите работещи данъци - тоест, това са МОИТЕ пари! От къде на къде тези, на които съм поверил парите си да ми строят пътища, да ме лекуват, да учат децата ми, да ме пазят с тях, та от къде на къде ще ти ги дават на тебе, щото тебе те мързи да работиш? Къде го има това, гиди костовашки леви лешпери? Мммм?

Дъ ге

Манго,посмали!Всички знаем какво си "работил" в шуменските казарми!Добре,че ви натириха от там,иначе още щеше да лешперстваш и да взимаш една фуражка пари!Затова си толкова лют към Костов!Защото не знаеш къде да си денеш ръчищата мързеливи!Дано милостинята,която получаваш из чешките земи ти стига да не погинеш!Когато се върнеш в родното си,свищовско село и изкараш два лева,тогава ни ограмотявай за ТВОИТЕ пари!Ах,гиди,черноглав,комунистически запъртък!

гарга рошава

Ивайло, от текста ти ме обзема лепкава безнадежност. Защо всички сте така еднакви, мойто момче? Това ценност ли е, норматив някакъв? Все едно сте съветски възпитаници, випуск 1974 г.! Аз се надявах поне да не са ни еднакви клишетата и шаблончетата, а то разлика почти няма. Защо толкова много бройлер и толкова малко пипе? Та вие правите кариера на Запад само след като и последната капка българско са изцедили от вас! Не казвам, че тая капка е пот или друг секрет, не казвам, че трябва да се гордеем с нея, но точно с нея ти излиза ДНК-то, нали си наясно? Имам много неприятното усещане, че не след дълго у нас ще се изсипят две конкурентни птицеферми - "Кембридж" и "Оксфорд" и Господ да ни е на помощ. Нямаше ли кой да ви каже, че липсата на "Итън" не се компенсира? И не ме карай да ти обяснявам какво е българска мина! Знаеш ли, че Лондон /и околностите до 60 мили/ и Виена /за околностите не знам/ са любимите локации на най-яката комунистическа номенклатура? Знаеш, как да не знаеш!

Хм..

Ужасно е,ужасно е да съзнаваш стабилноста на нечия задръстеност,гарго рошава!

Дъ ге

Някои стигат до Лондон и Виена,а ти само до Прага и Бърно!Така е,Стоене!Някои са орли,други са гарги рошави-като тебе!Не се сърди!Дърт си вече за лъскавите,европейски столици!Това,че мяташ крачолите из чешката земля ти е достатъчно,за да се хвалиш на бившите си съселяни и земляци!Комунизма,те заряза по средата!Вместо в Лондон,в Чехия ще си чешеш брадата!Знаеш,нали знаеш?Знаеш,как да не знаеш!

Момчил Тошев

Да теърдиш, че в Виена са предимно комунисти е Н Е В Я Р Н О. Дража Вълчева Дойнов, сестрата на Луканов са вече покойници, Сега са предимно българи, мисещи и можещи, и най вее демократи, Вижте резултата от последните парламентарни избори. Не съм комунист, и Н И К О Г А НЯМА ДА БЪДА, АЗ СЪМ ЧОВЕК.

Гостенин

Ето това е истински анализ: посочване на проблема и път за решаването, подкрепен със аргументи и цифри! Това, че футбалера е настъпил мотиката е самата истина - сега следва настъпването и на втората: обявяване на съюза със ДПС.

АТИЛА

Кое Животно е по Тъпо: Милиционера, Охранителя или Доносника от ДАНС? Давам и Жокери: Разправят че който го скъсат на изпита за Милиционер става Охранител, това какво ще рече ? Не е достатъчно ТЪП за да убеди Комисията че заслужава да бъде допуснат до Задунайската Милиционерска Копаня или..........разсъждавайте по темата. На който му скъсат ГЪЗА става Доносник в ДАНС, това е ясно на всеки ЧОВЕК. (IMG:style_emoticons/default/a050.gif) Четвъртата опция в Анкетата е отговор по подразбиране, така че не се съсредоточавайте в него. На всеки Българин е известно че от Пазарджишкото Милиционерско Говедо по тъпо ЖИВОТНО в Задунайския Кенеф няма.....за това няма и вариант в Анкетата ДРУГО ЖИВОТНО. За позналите верния отговор Безплатно посещение на Милиционерската Свинеферма в Пазарджик както и право на обстрел на поне 10 глави Добитък. (IMG:style_emoticons/default/excl.gif) (IMG:style_emoticons/default/excl.gif) (IMG:style_emoticons/default/excl.gif) НЕ МУ СЕ СМЕЙТЕ ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК, ТОЙ Е МИЛИЦИОНЕР И ТОЛКОВА МОЖЕ. Милиционерската проститутка е държавна проститутка, лапа Пишки и лиже Задници по Устав и на Заплата,осигурена му от данъците плащани от Задунайското Работническо Склавянско Говедо. Ставайки Милиционер ти признаваш че си БОКЛУК, произхождаш от семейство на БОКЛУЦИ и ще възпроизвеждаш БОКЛУЦИ поне още ПЕТ поколения напред. Не случайно над 70% от кадровия състав на Задунайското МВР и Държавна Сигурност-ДАНС се формира от Потомствени Милиционерски Курви, тоест доказани Курви разсли в "семейства" на Курви. Всеки Българин знае че от Милиционер не става Полицай, от него става само Курва, от детето му Копеле, от жена му Проститутка. Няма по голямо падение за един родител от това детето му да стане МИЛИЦИОНЕР или недай си боже Мъжка Проститутка (Доносник) от Задунайската Държавна Сигурност-ДАНС, филиал на КГБ. Храниш го,обличаш го, учиш го и то накрая вземе че се изсере на метеното и стане МИЛИЦИОНЕР. Това означава че си тотално провален като родител и не по малък Боклук от детето си, а Лайното изсрано в семейството ти не може да се измие поне ПЕТ поколения напред. Пазарджишкото Милиционерско Говедо е доказано най-тъпото Говедо развъждано в Задунайския кенеф създаден преди 135 години от Руски дегенерати за 32 тона злато. МЪРША, ИЗРОД, ИЗМЕТ, УТАЙКА, БОКЛУК, ГАД, ДЕГЕНЕРАТ, ПОДЧОВЕК, С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР. КАЗАХ !!!

От изброените най-тъп е Атила Болгарян.

нсп

В някои държави не е разрешено да се гласува извън посолство или консулство. Тогава не са ли в неравноправно положение избирателите?

просвети се преди пишеш

Например в кои държави! В ЕС няма такива! Може би в Китай?

Албена Йовкова

И защо гласуването в чужбина да е толкова важно? За кого е важно? Нали 2 милиона българи били в чужбина, ами не може ли тогава "цветът на нацията" да намери начин да гласува? Бенатова направи един репортаж за едно полско село, село в Полша, където от 100 гласували, 100 бяха за ДПС. Ами ако тая държава иска да има бъдеще, нека да се видим кои сме и калко сме и един път за 25 години истински да се преброим. Предлагам всеки, който иска и го е грижа да си дойде и да гласува тук! За президент се гласува на 5 г. и всеки може да разчете и предвиди финансите си, а за парламент на 4, но има и предсрочни избори и пак става дума за няколко години. Защо трябва да улесняваме българите, живеещи в чужбина? Защото те ни издържали? Ако е така, с някой паричен превод да заявят за кого искат да гласуват. Това няма да се случи, защото ще се спука и тоя гноeн цирей, че елитът бил навън! Предимно цигани, турци и носталгици по социализма са навън и доста избягали от правосъдието, казват най-много били в Чикаго. Години се криха, за да не ходят войници, сега улеснения искат. Ако България има значение за теб, ще намериш начин да си дойдеш, а ако те е гнус, няма какво да правиш тук. Освен това ще се изчистят списъците и ще има и сравнително достоверна статистика колко и какви българи живеят в чужбина!

Нора

А ТИ, ЗАЩО ИСКАШ ДА СЕ ОТНЕМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ДА ГЛАСУВАТ? СТРАХ ТЕ Е, ЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ ЛИ? ПРАВА СИ! ТАКА ЩЕ СТАНЕ, НО ТО Е НЕИЗБЕЖНО. НА ТАЗИ ЗЕМЯ НИКОЯ ВЛАСТ, ДОРИ И НАЙ-МРАКОБЕСНАТА ДИКТАТУРА НЕ Е ОСТАНАЛА ВЕЧНА!Малко не е удобно да се обяснява както как е по-полезно за България нейните управници да се определят не от българите, а от ромския ни етност, с предимство, но какво неудобство е това за един гербер - вие герберите срама си нямате!

:) Това момче трябва да е от Оксфорд. Само такива образовани люде са наясно, че за законодателните инициативи на депутатите е отговорен най-вече премиерът на правителството. :)

АТИЛА

Кое Животно е по Тъпо: Милиционера, Охранителя или Доносника от ДАНС? Давам и Жокери: Разправят че който го скъсат на изпита за Милиционер става Охранител, това какво ще рече ? Не е достатъчно ТЪП за да убеди Комисията че заслужава да бъде допуснат до Задунайската Милиционерска Копаня или..........разсъждавайте по темата. На който му скъсат ГЪЗА става Доносник в ДАНС, това е ясно на всеки ЧОВЕК. Четвъртата опция в Анкетата е отговор по подразбиране, така че не се съсредоточавайте в него. На всеки Българин е известно че от Пазарджишкото Милиционерско Говедо по тъпо ЖИВОТНО в Задунайския Кенеф няма.....за това няма и вариант в Анкетата ДРУГО ЖИВОТНО. За позналите верния отговор Безплатно посещение на Милиционерската Свинеферма в Пазарджик както и право на обстрел на поне 10 глави Добитък. НЕ МУ СЕ СМЕЙТЕ ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК, ТОЙ Е МИЛИЦИОНЕР И ТОЛКОВА МОЖЕ. Милиционерската проститутка е държавна проститутка, лапа Пишки и лиже Задници по Устав и на Заплата,осигурена му от данъците плащани от Задунайското Работническо Склавянско Говедо. Ставайки Милиционер ти признаваш че си БОКЛУК, произхождаш от семейство на БОКЛУЦИ и ще възпроизвеждаш БОКЛУЦИ поне още ПЕТ поколения напред. Не случайно над 70% от кадровия състав на Задунайското МВР и Държавна Сигурност-ДАНС се формира от Потомствени Милиционерски Курви, тоест доказани Курви разсли в "семейства" на Курви. Всеки Българин знае че от Милиционер не става Полицай, от него става само Курва, от детето му Копеле, от жена му Проститутка. Няма по голямо падение за един родител от това детето му да стане МИЛИЦИОНЕР или недай си боже Мъжка Проститутка (Доносник) от Задунайската Държавна Сигурност-ДАНС, филиал на КГБ. Храниш го,обличаш го, учиш го и то накрая вземе че се изсере на метеното и стане МИЛИЦИОНЕР. Това означава че си тотално провален като родител и не по малък Боклук от детето си, а Лайното изсрано в семейството ти не може да се измие поне ПЕТ поколения напред. Пазарджишкото Милиционерско Говедо е доказано най-тъпото Говедо развъждано в Задунайския кенеф създаден преди 135 години от Руски дегенерати за 32 тона злато. МЪРША, ИЗРОД, ИЗМЕТ, УТАЙКА, БОКЛУК, ГАД, ДЕГЕНЕРАТ, ПОДЧОВЕК, С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР. КАЗАХ !!!

От изброените най-тъп е Атила Болгарян.

Отпред Оксфорд, отзад Магадан!

Развеселен

Борисов изглежда доста изхабен последно време

прав е автора на статията.имаме много умни млади хора,които разсъждават адекватно.а не като политиците начел с краля-слънце,който си сменява мнението по няколко пъти.ами аз ще гласувам така--един голям кръст на цялата бюлетина,а може и да напиша нещо върху нея.защото нито се оправят нещата ,нито някой мисли за народа.

Avatar

Напиши "Прост съм, помогнете! Приемете ме в ДСБ, да се почувствам сред свои"...

НАЙ- ДОБРОТО ГЛАСУВАНЕ Е МАЖОРИТАРНИЯ НАЧИН ЗА ГЛАСУВАНЕ.ИЗБИРАМЕ СИ ЛИЧНОСТТИ ,А НЕ ЦЕЛИ ПАРТИИ,КОИТО ЗНАЯТ САМО ДА НИ ОГРАБВАТ.И ДА ИМ НАМАЛИМ СУБСИДИИТЕ ,ЗА ДА НЕ СИ КУПУВАТ БРОНИРАНИ ДЖИПОВЕ.ОТ КОГО СЕ ПАЗЯТ ДА НЕ ГИ УБИЯТ.ОТ НАРОДА ЛИ ИЛИ ОТ НЯКОЙ ДРУГ ВРАГ.

Да разясним за неграмотните костоваци като Норчето нЕкои положения. При оперирането с такива огромни средства от ЕС има изисквания за т.нар. "административен капацитет". Туй е необходимата бройка чиновници, за да обработят всички документи, да извършат нужните проверки, да задвижат проектите, да осъществяват контрол. Имаше нарочна програма преди няколко години, пак финансирана от ЕС. Та заради това, Норче, "умничката" ми, се налага да има много чиновници. Знам, че си представяте как един Камаз изсипва едно ремарке с пачки в двора на министерски съвет и всички хукват да "грабят", кой колкото свари, ама не стават баш тъй нещата. Апропо, прави ли ви впечатление колко сте неграмотни, необразовани, примитивни, а незнайно защо сте си въобразили, че сте връо? Именно затова никой не ви обръща внимание и буквално ви елиминира! Вие сте типични представители на непреодолимата посредственост, съчетана с наглост и бруталност. С една дума - пърданчовите боклуци!

До господина който ту е аватар ту е атила , а всъщност е български простак

Апропо, прави ли ви впечатление колко сте неграмотни, необразовани, примитивни, а незнайно защо сте си въобразили, че трябва да ви четем "високоинтелектуалните излияния"!!! Вие май сте обсебени от личноста на Радан и Иван Костов!Явно сравнявайки се с тях Ви дръсти голямо чувство за малоценност!!!Към администратора- моля вършете си работата!!!

АТИЛА

Кое Животно е по Тъпо: Милиционера, Охранителя или Доносника от ДАНС? Давам и Жокери: Разправят че който го скъсат на изпита за Милиционер става Охранител, това какво ще рече ? Не е достатъчно ТЪП за да убеди Комисията че заслужава да бъде допуснат до Задунайската Милиционерска Копаня или..........разсъждавайте по темата. На който му скъсат ГЪЗА става Доносник в ДАНС, това е ясно на всеки ЧОВЕК. Четвъртата опция в Анкетата е отговор по подразбиране, така че не се съсредоточавайте в него. На всеки Българин е известно че от Пазарджишкото Милиционерско Говедо по тъпо ЖИВОТНО в Задунайския Кенеф няма.....за това няма и вариант в Анкетата ДРУГО ЖИВОТНО. За позналите верния отговор Безплатно посещение на Милиционерската Свинеферма в Пазарджик както и право на обстрел на поне 10 глави Добитък. НЕ МУ СЕ СМЕЙТЕ ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК, ТОЙ Е МИЛИЦИОНЕР И ТОЛКОВА МОЖЕ. Милиционерската проститутка е държавна проститутка, лапа Пишки и лиже Задници по Устав и на Заплата,осигурена му от данъците плащани от Задунайското Работническо Склавянско Говедо. Ставайки Милиционер ти признаваш че си БОКЛУК, произхождаш от семейство на БОКЛУЦИ и ще възпроизвеждаш БОКЛУЦИ поне още ПЕТ поколения напред. Не случайно над 70% от кадровия състав на Задунайското МВР и Държавна Сигурност-ДАНС се формира от Потомствени Милиционерски Курви, тоест доказани Курви разсли в "семейства" на Курви. Всеки Българин знае че от Милиционер не става Полицай, от него става само Курва, от детето му Копеле, от жена му Проститутка. Няма по голямо падение за един родител от това детето му да стане МИЛИЦИОНЕР или недай си боже Мъжка Проститутка (Доносник) от Задунайската Държавна Сигурност-ДАНС, филиал на КГБ. Храниш го,обличаш го, учиш го и то накрая вземе че се изсере на метеното и стане МИЛИЦИОНЕР. Това означава че си тотално провален като родител и не по малък Боклук от детето си, а Лайното изсрано в семейството ти не може да се измие поне ПЕТ поколения напред. Пазарджишкото Милиционерско Говедо е доказано най-тъпото Говедо развъждано в Задунайския кенеф създаден преди 135 години от Руски дегенерати за 32 тона злато. МЪРША, ИЗРОД, ИЗМЕТ, УТАЙКА, БОКЛУК, ГАД, ДЕГЕНЕРАТ, ПОДЧОВЕК, С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР. КАЗАХ !!! www.bulgaria.ga/police.html

До простаците ,които замърсяват интернет пространството със високо цивилизования си език

Господа идете в някоя селска кръчма ,може и в Пазарджик и там използвайте "интелектуалните" си излияния!!! Ние на желаем да ви четем! Къде гледа администратора на този сайт? Възмутително!

Ако не е социалния парцал, ще е пазарджишката парцалеса кАтила... А s.djam кръсти кълки, опъва джуки и хабер си няма да си оправи сайта, хем амен-амен две лета изтекоха, откак са заобновявали софтуера. То, хората за две години атомни централи строят, нашите десет страници код не могат да девелопнат. Ама няма кой да прислужва на Пърдан и мафията му... Гледам и Прокопи крайно оскъдно е отразил снощната изява пърданчува. За някакви ягнета е брътвил, клетия. Че ако трябваше да опише шизофренните пърданчуви приказки в политически план, щяха да му се изчервят и задните бузи, като на Пърданча. Нейсе, да ви имам "моженето" на всичките изклесяци с претенции от пърданчовата секта...

Тази статия е прекрасно доказателство, че и един докторант в Оксфорд може да е изключително прост човек.

и ти и ти

Ели Попова

Безда съм октор, професор илиакадемик по публична поолитика, смятам, че предложенията на псевдопатриотите е една голяма НЕДОМИСЛИЦА,Да не навифдашразличния, е признак на комунистическо разбиране, в което няма и грам човешина. Да лишаваш гражданите си от правото, да решават кой да ги управлява, е също признак на феодализъм. За българите, които за едно ълномощно се заплсаща в Консулата , ни струва 250 евро.ТАОЛКОВА ПЛАТИХ ВИЕНА. ТАОВА Е ТАКСАТА,М КОЯТО аз плащам за да получа един подпис. ЗАТОВА, ИИСКАМ ДА ГЛАСУВАМ И В ДРУГ ГРАД, В КОЙТО ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 50 ИЗЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ. Друг е въпросът, кагато е установено НАРУШЕНИЕ. Времето за едно гласуване трябва да бъде регламентирано законодателно, за да не се допускат извращения, и фалшификации. Не е възможно, в една секция, за 8 часа да са гласували максимум повече от 520 избиратели,.Затова, айко е регулирано това време с закон, НЯМА ДА СЕ ФДОПУСКАТ НАРУШЕНИЯ. Секция, в която са допуснати повече от това число, да се АНУЛИРАТ, И СЧИТАТ ЗА Н Е В А Л И Д Н И. нЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМА И НАБЛЮДАТЕЛИ. п о м и с л е т е.

Върви по тротоар с мотики и рядко пропуска напоследък...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.