Канцлерът на Германия Ангела Меркел, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пристигнаха следобед в югоизточна Турция в опит да успокоят напрежението около споразумението между Евросъюза и Анкара за мигрантите. Това предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

По-късно Меркел, Туск и турският премиер Ахмет Давутоглу посетиха лагера Низип 2 в Газиантеп, близо до сирийската граница. 

Меркел и Давутоглу са се срещнали с група сирийски деца, а след това са огледали лагера. Посещението е преминало при затворен за пресата режим. След това Меркел и придружаващите я европейски политици са участвали в откриването на семеен център на територията на лагера. 

В лагера Низип 2, открит през 2013 г., в сглобяеми помещения са настанени близо 5000 сирийски бежанци. Турция се ангажира да приеме обратно на своя земя всички бежанци, влезли нелегално в Гърция след 20 март, а срещу всеки върнат сирийски бежанец съответно друг да се установява в страна от ЕС, като общата бройка е 72 000.

В замяна ЕС прие да отпусне до 6 милиарда евро на Турция, да ускори преговорите за членството й в съюза и да ускори процеса на либерализиране на визовия режим за турските граждани – въпрос, по който няма единодушие между 28-те страни-членки. Предстои Брюксел да одобри – или не, вдигането на визите в началото на май.

Анкара е категорична, че това условие не подлежи на преговори и заплашва да се оттегли от споразумението. След визитата в лагера европейските представители ще дадат пресконференция заедно с турския премиер Ахмет Давутоглу