От задълженията, които бавим, 63% са към банките, следвани от 16 % към телекомуникационни компании. Почти веднага се нареждат с 14 % битовите сметки за вода, парно и ток, а най-малко заборчняваме за небанкови финансови продукти (т.е. - бързи кредити) и лизинги, показва репортаж на Нова тв.

Дълговете на българина са все по-големи, а задълженията към банките, които не можем да платим навреме, са скочили почти двойно само за година.

Ако през 2014 г.  средният размер на необслужения ни дълг е бил 485 лева, то в края на миналата година е достигнал 747 лв. Основно заборчняваме към банките - почти 2/3 от задълженията, които бавим, са именно към тях.

Очакванията на колекторските фирми обаче са лошите дългове да нараснат след лятото, когато харчим повече за почивка и ремонти. 

Разходите за почивка, летните ремонти или подобрения в дома са перата, които товарят бюджета най-много, казва Иван Христов, финансов анализатор в "Моите пари".

След края на топлия сезон са натрупват повече неплащания и задължения по кредитни карти, допълва и Милена Виденова от Асоциацията на колекторските агенции.

Ако овърдрафтът надвишава месечната заплата например 2 или 3 пъти, това вече ще доведе до сериозно затруднение, предупреждава тя.

Експертите съветват, когато планираме семейния бюджет, да пишем на лист и да си определим приоритети - кое да погасим първо.

Първите 2-3 месеца след летния отпуск са най-сериозното изпитание за портфейла, единодушни са икономистите.