Божидар Лукарски не може да прецени дали ДПС ще станат "по-приемливи", ако Делян Пеевски напусне редиците им, каза самият той по Нова тв. Министърът на икономиката обяви, че "ДПС са си опозиция".

От думите му стана ясно още, че той приема изцяло на доверие думите на премиера Борисов по повод оттеглянето на "успелия млад мъж":

След като премиерът каза, че Пеевски си отива, аз го приемам, обяви Лукарски.

Щом премиерът е казал, може да се доверим. Аз, общо взето работя с премиера и досега не ми е давал поводи да не му вярвам, доразви мисълта си по-късно той.

Той обяви, че иначе се информира само от пресата и "това, което вижда като отзвук", е че депуаттът Пеевски прехвърля дялове и акции на компаниите, които притежава.

Министърът на икономиката допълни, че не следи дали той прехвърля под натиск, или доброволно, дали е фиктивно, защото си имало хорла за тази работа - разследващите органи и Комисията за финансов надзор.

Понеже голяма част от тези дружества са публични, работа е на тази комисия да следи тези прехвърляния, уточни министърът.

На забележка на водещата, че сериозни парчета от българската икономика преминават от едни ръце в други, той  отговори:

Ето това е нещото, което ще наблюдаваме в следващите месеци, и не може да се отговори еднозначно.

По повод "Булгартабак" той допълни, че дружеството е приватизирано през 2013 г., дадена е "доста солидна цена за него", а единственото, което Министерството на икономиката може, е да следи изпълнението на приватизационния договор.

Независимо от неприятната ситуация в момента, реално не сме в хипотеза на неизпълнение на този договор, каза икономическият министър.

Затварянето на софийското предприятие и съкращаването на 400 души не са нарушение на контракта, защото в него имало клауза, която го позволява, каза още Лукарски.

Поддържането на числения състав - средносписъчния брой заети, и срокът,  за който е задължението на купувача, вече е минал. Така или иначе, пак казвам, Министерството на икономиката единствено това може да следи.

Според него не може ведомството да се включи като трета страна и в евентуални преговори с желаещ да купи фабриката, защото това са частни отношения на пазара.

БОРИСОВ: ПЕЕВСКИ СИ ОТИВА. ПЕЕВСКИ НАПУСКА СТРАНАТА

Лукарски не се съгласи , че с премиера Бойко Борисов демонстрирали безгрижие кой е истинският собственик на "Булгартабак".

Въпросът не е  в това какво ти се иска, а в това - какво може да направим по закон, каза Лукарски.

Той обобщи, че решението да бъде затворена софийската фабрика е взето от себственика, който и да е той, и че ако правителството знаело кой е, това надали щяло да помогне.

АХМЕД БАШЕВ: ХОРАТА ПЛАЧАТ СЛЕД НАПУСКАНЕТО НА ПЕЕВСКИ