През последните години отношенията на Германия с редица държави бяха подложени на стрес-тест. През този период външен министър бе Франц-Валтер Щайнмайер и негова бе отговорността да намери баланс между старите връзки и появилите се предизвикателства, пише в. "Хандесблат", който публикува интервю с дипломат номер едно на Германия.

На въпрос дали Сирия, Украйна и "Даеш" са основните проблеми, които доведоха до хаос в международния ред, Щайнмайер отговаря, че не би подреждал по някакви критерии кризите в света. Но е ясно, че една от тях е войната в Сирия. Според германския дипломат, Москва иска да запази военните си бази и достъпа, и присъствието си в Средиземно море. И затова е пратила там военен контингент. А не чак толкова, за да задържи на всяка цена на власт президента Асад. Освен това Русия вижда ниша в ситуацията в Близкия изток и иска отново да участва в установяването на новия ред там. И в това отношение наблюдаваме, че тя е в равни позиции с другата глобална сила - САЩ, отбелязва министърът. И добавя, че друга причина за влизането на Русия в Сирия е настъплението на "Даеш", което тревожи руснаците, особено пред опасността да не се пренесе радикалната ислямизаци в някои райони на държавата им.

Пред лицето на заплахата от тероризъм може би е редно да спрем противопоставянето с Русия. И аз съм оптимист, защото вече има значително затопляне в отношенията между президентите Обама и Путин - например в диалога и решаването на проблемите с Иран. А и само преди три дни двамата спешно говориха по телефона след терористичната атака на пазара в Идлиб, отбелязва Щайнмайер. 

Германският външен министър знае, че е въпрос на принцип грубото нарушаване на международните закони от страна на Русия да не остава без последици и всичко да продължава по старому. Но в същото време е абсолютно убеден, че в сложни световни ситуации кратата на изолационизма не играе. Да се слагат яйцата само в едната кошница не носи полза, смята той. И затова трябва да се водят преговори, а най-добрия пример е постигнатата сделка с Техеран, в която участва и Москва.

Именно затова дипломатът на Меркел е бил голям поддръжник на свикването, след двегодишно прекъсване, на Съвета НАТО-Русия, защото само чрез диалог могат да се постигнат резултати, които макар винаги ще бъдат по-добри от отсъствието на всякакви връзки. Така че е време за разговори, заключава Щайнмайер.