Конкретни дела и подробности за тях не се обсъждат на традиционните срещи в сряда между министър-председателя и главния прокурор. Освен това на тях те не са само двамата, а с министрите на вътрешните работи, финансите, правосъдието, шефове на НАП, митници, спецслужби... Това каза днес правосъдният министър Екатерина Захариева, като уточни, че и тя участва от 3 седмици във въпросните неформални срещи, които станаха традиция, откакто Борисов е преимер втори мандат.

Въпросът за допустимостта на контактите между него и Сотир Цацаров  й бе поставен от журналисти по повод спецакцията срещу ръководството на Фонда за лечение на деца, която министър-председателят коментира обстойно като "избродирана".

БОРИСОВ: АКЦИЯТА ВЪВ ФОНДА ЗА ДЕЦА Е ИЗБРОДИРАНА

Правосъдният министър каза, че никой не разкрива следствени тайни.

По-скоро се обсъжда напредъкът - промяна на законодателството, пречи ли нещо... Обсъждахме например дали не трябва и как да се взаимодесйтва между митническите инспектори и полицейските служители. Обсъждали сме въпроса с т.нар. частни охранители - трябва ли да се промени нещо в законодателството заради това натискане от пътя.

Конкретни дела не са - но сме обсъждали какво да подобрим, че да се борим с корупцията по високите етажи.

Тя добави към темите от срещите и  трафика на хора и бежанския проблем.

Преди това тя окачестви като "една от най-значимите инциативи" за българското председателство на Съвета на Европа приключилата в София конференция на високо равнище за независимостта на съдебната власт.

ЗАРАДИ ОПЕРАЦИИТЕ НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ БЕЛЕЖИМ АНТИРЕКОРДИ В СТРАСБУРГ

Захариева обобщи пред медиите задоволството си освен от нивото на участие - 37 държави и повече от 130 делегати, и това че за пръв път СЕ излиза с план за укрепване на независимостта в съдебните системи във всички държави членки.

Секретариатът на СЕ с всичките си консултативни органи, които има и с цялата си експертиза ще подпомага държавите за изпълнение на тези цели - допълни министър Захариева. - 

Това, което се чу на конференцията, е че е хубаво СЕ да помисли за в бъдеще от този план за "меки мерки" (т.е. не задължителни, а препоръчителни) да започне да се мисли за задължително законодателство под формата на Конвенция, която  да въведе общи стандарти за всички държави членки.

Тя поясни, че това разбира се е някъде в бъдещето, няма да стане от днес за утре, но се радва, че има такава идея и че България ще я подкрепи.

Екатерина Захариева по време на конференцията с Филип Боая, шеф на генерална дирекция "Права на човека" в СЕ.

Сред основните изводи от правната конференция тя формулира: че гаранциите в конституциите и законите са нещо много добро, но не са достатъчни - на първо място трябва да се промени мисленето и манталиеттът на магистратите. Около личната им култура и усещане за свобода се обединиха участниците дори от по-старите демокрации.

Обсъждаше се вътрешната независимост - независимостта на хората в системата. Това, което ние ще направим, е да засилим ролята на самоуправлението на съдилищата. Не бива да се дават на председателите им такива механизми, чрез които да влияят дори индиректно върху вътрешното убеждение.

Същото е за прокурорите. Защото навсякъде в държавите прократурата е единна структура и там има йерархия. Но вътрешната независимост на прокурора, който разследва, по никакъв начин не бива да бъде повлияна от по-горестоящия. Това е и което ще предложим с промените в Закона за съдебната власт.