Арестите във Фонда за лечение на деца в чужбина от онзи ден не са нищо повече от евтин пиар с тежки последствия за доверието към българското здравеопазване.

"Да влязат въоръжени и маскирани полицаи при чиновници и с един циркаджийски апломб да изведат арестувани, вързани с белезници хора, това е възможно най-евтиният и долнопробен ПР, който някой може да измисли. Това остави в обществото много гаден вкус на увреждане на доверието в нашата система на здравеопазването".

Коментарът, направен пред Дарик, е на здравния министър д-р Мирослав Ненков в служебния кабинет на Георги Близнашки. Преди три години именно д-р Ненков се довери на задържания от ГДБОП вече бивш ръководител на фонда Пламен Александров и го възстанови на поста, след като предшественичката му Таня Андреева го беше уволнила заради констатирани несъществени нарушения на трудовото законодателство.

ДВЕ ПРОКУРАТУРИ, ЕДНА ЦЕЛ - ШЕФЪТ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

"Това се оказа един кален мехур, който на мен ми е страшно интересно кой наду. Това, че възстанових Павел Александров като управител на фонда, е едно добро решение, защото политическото назначение от предишното правителство не се справяше добре", категоричен беше д-р Ненков.

По думите му до този момент никой не обръща внимание на една малка подробност, която се прокрадва сред медийните изяви по темата. Става дума за разказите, според които неправителствените организации, традиционно ангажирани с дарителските кампании за лечение на деца в чужбина, почти не са правили такива кампании докато Александров е бил директор на фонда.

"Значи Фондът е работил добре", е заключението на бившия здраен министър.

ПРОФ. ПИЛОСОФ: НЯМА ДА СЕ БАВЯТ ДОКУМЕНТИ НА ДЕЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА

По-рано днес новоназначеният шеф на Фонда проф. Владимир Пилософ увери, че няма да има забавяне в работата му, а следващото заседание на обществения съвет към него е насрочено само след няколко дни - идната сряда, на 27 април.

Самият проф. Пилософ се ангажира в рамките на 15 дни да предложи план за промени, така че дейността на Фонда да бъде оптимизирана. Отхвърлени бяха и съмненията, че представителите на медиите ще бъдат отстранени от обществения съвет на институцията.