ТОМАС РОЗЕР,
ЮРГЕН ЩРАЙХАМЕР

Преди почти осем месеца на магистрала А4 се случи трагедия. В хладилен камион откриха телата на 71 мъртви бежанци. Но трафикът на хора вВ този камион с българска регистрация бяха открити труповете на 71 бежанци. Снимки ЕПА/Б Централна Европа продължава да процъфтява. В. "Ди Пресе" разполага с текущи данни. През последните две седмици в Австрия е имало средно по 195 задържания на ден и са се приемали 121 заявления за предоставяне на убежище. Тенденцията е към увеличаване. Затварянето на западнобалканския маршрут забави, но не спря потока от бежанци.

Ситуацията е непредсказуема и опасна. Хорада пристигат не само с влакове, но и отново в претъпкани камиони. Властите им обръщат внимание само тогава, когато се появяват в център за първоначален прием в Трайскирхен, което показва, че има голям брой неотчетени случаи.

Много пътища водят към Австрия. В добавка към средиземноморския маршрут, по който в Италия пристигнаха хиляди бежанци, на Западните Балкани се появи алтернативен път. Той води през Турция (понякога Гърция) към България, Сърбия, Унгария и Австрия. В понеделник близо половината задържания станаха в западната част на Австрия.

 

"България бе най-лошата"

 

Бежанци като афганистанеца Амс прекосиха България. След първия си душ от много дни насам мъжът с гъста брада разказа за преживените ужаси на пътешествието си. Преди два месеца той започнал пътя от своя роден град Кундуз и тръгнал към Франция, разказа той в частния лагер за временно настаняване на бежанци "Миксалище" в сръбската столица Белград. Той работил в сферата на информационните технологии, имал "добра работа".

"Но терористите самоубийци, всекидневните нападения на талибаните - там вече просто е невъзможно да се живее."

През Иран с помощта на трафиканти той попаднал в Турция, а оттам - в България.

"Това бе най-лошата страна. Когато полицаите ни хванаха в гората, ни биха - и взеха парите и телефоните ни."

Един месец той прекарал под арест в лагер край София.

"Почти не получавахме храна и вода... Това бе ужасно."

Бягството му струвало вече "няколко хиляди долара". Той вече е без средства за планираното си пътуване до Франция. Затова помолил свой приятел да му даде още един заем.

"Само да ми прати пари и ако е рекъл Аллах, ще отида в Унгария."

 

Контейнерното селище в Сърбия

 

Бежанци са се настанили в парк в Белград в очакване да продължат към страните от ЕС.

Покачването на температурата води до увеличаване на броя на принудителните лагери в сръбската столица. През последните месеци палатките на автогарата в Белграад и съседния парк на икономическия факултет вече почти изчезнаха, но сега започнаха отново да се появяват.

В контейнерното селище "Миксалище" се намират 200, понякога от 300 до 400 бежанци, казва 24-годишният помощник Горан. Много от тях са афганистанци, пакистанци, сирийци, мароканци. Някои са от страни като Судан или Шри Ланка.

"Мнозинството пристигат през България, а някои дори през Македония и с помощта на трафиканти - в Сърбия. Но засега всички пътуват на запад през територията на Унгария. Но ако ги задържи полицията, първо ще бъдат взети под стража. Тогава те попадат в открит лагер - и веднага продължават пътя си на запад."

Еврокомисията смята намаляването на броя на лодките с бежанци в Егейско море за доказателство, че бизнес моделът на контрабандистите е "разрушен". Съвсем иначе мисли Радощ Джурович - директор на белградския Център за защита на лицата, търсещи убежище:

"Балканският маршрут не е затворен. Бизнесът на трафикантските мрежи отново се съживи."

Бежанците пристигат по-бавно и не в такова количество. Но хиляди хора отново тръгват на север чрез Сърбия. Не на ден, а на месец. 80% от тях пристигат от България. Унгария и България станаха пионерите на Европа в областта на самоограждането, след като се превърнаха в главни транзитни пунктове. През първото тримесечие в Унгария бяха задържани 5589 бежанци, опитали е незаконно да преминат границата. Тенденцията е към нарастване. по-рано тази седмица имаше 174 задържания на ден. понеже Сърбия отказва да ги приеме обратно заради спор заа граничната ограда, те продължават пътя си на Запад през Австрия.

 

Доскоцил: Строг контрол

 

Будапеща обяви ремонт на разрязаните гранични стълбове на Сърбия и сега иска да се огради и от Румъния. Но заради "пробитата ограда" на границата със Сърбия Австрия обяви строителството на 30-километрова ограда от бодлива тел по границата с Унгария. Данните показват, че трафикантите знаят обходните пътища. , каза пред "Ди Пресе" министърът на отбраната Ханс Петер Доскоцил.

"Засега го няма необходимия контрол на външните граници, приемането на строги мерки за граничен контрол е в центъра на вниманието на федералното правителство", заявява той.

"Оградите са напразно занимание, илюзия", смята Радош Джурович. "Бежанците няма да бъдат спрени, докато не са отстранени причините за бягството им."

--------

* Авторите са журналисти от австрийския вестник "Ди Пресе", откъдето препечатваме статията.