Не само дванадесетокласниците, които ще се явяват на матури, ще влизат на изпит без мобилните си телефони и всякакви други джаджи. Мярката ще важи и за квесторите, които ще ги пазят по време на работа - близо 10 000 учители. Този път в организацията на матурите ще участват и родители - около 2000 души.

Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от БГНЕС.

ПРАВЯТ МАТУРАТА ОТ ТРИ ЧАСТИ, ЗА ДА НЕ СЕ ПРЕПИСВА

За да зе минимализира рискът от преписване, зрелостниците дори няма да имат право сами да носят химикалките, с които ще пишат по време на изпитите. Те ще се раздават от квесторите преди старта на работата и ще пишат задължително в черен цвят.

В МОН са измислили и нова гаранция срещу теч на информация какво ще се падне на различните матури. Пряк участник в това ще е лично министърката на образованието Меглена Кунева. Тя ще е единственият човек в държавата, който ще разполага с ключа за стаята, където се държат вариантите за матурите преди тяхното теглене.

Зам.-министърът съобщи, че броят на подалите заявление за полагане на изпит по български език и литература е 52 089 зрелостници, а за втория изпит - 52 990 зрелостници. От тях най-много са тези, които искат да се явят на изпит по биология - 16 674, по география са 12 179, по английски език - 11 576. Желаещите да положат изпит по италиански език са само 99 абитуриенти.

БСП: СЛЕДВАЩИЯТ ВОТ СРЕЩУ КАБИНЕТА - ВЕРОЯТНО ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО

Изпитът по Български език и литература ще се проведе на 18 май. Ще има матура и по избираем предмет на 20 май - математика, чужд език, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

От 26 до 31 май са датите за допълнителните държавни зрелостни изпитни по желание.