Представители на НАТО и Русия се срещнаха днес в Брюксел за първи път от две години, но не успяха да стоплят отношенията, които бяха замразени след руската анексия на Крим и подкрепа за сепаратисткия бунт в Донбас. 

"НАТО и Русия имат дълбоки и постоянни несъгласия. Днешната среща не промени това", каза генералният секретар на западния алианс Йенс Столтенберг. 

Той подчерта, че отношенията няма да бъдат нормализирани, преди Русия да се върне към спазване на международното право, в чието нарушение Западът я обвинява заради откъсването на Крим от Украйна и поддръжката и за етническите руски бунтовници източната ѝ част.

НАТО и Русия обаче са се споразумели "да държат каналите за комуникация отворени", каза Столтенберг. Политическият диалог е необходим, за да се избягват военни инциденти, подчерта той. Съветът НАТО-Русия не е бил разпускан и ще остане форматът, в който са възможни и бъдещи срещи като днешната, добави генералният секретар.

Нейните теми са били положението в Украйна и в Афганистан, прозрачността и предвидимостта на дейността на военните в Европа, каза Столтенберг. Що се отнася до последните, страните са подчертали ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа както и необходимостта да бъде модернизизиран т.нар. Виенски документ, който се отнася за използването на конвенционалните въоръжени сили в Европа.

В обсъжданията за Украйна е била потвърдено, че НАТО и Русия не са съгласни нито за фактите, нито за интерпретацията им, нито за отговорностите за украинската криза. Докато Москва твърди, че става дума за вътрешен граждански конфликт, НАТО подчертава дестабилизиращата роля на Русия и материалната и политическата ѝ подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Едниствената точка на съгласие тук е била за важността бързо и изцяло да бъдат приложени споразуменията за мир от Минск.