Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова определи като "провокация към властта" и "търсене на самоизява" т.нар. граждански арести на незаконно преминали границите мигранти.

ДИНКОВЩИНАТА - ОТ НАРОДНО ОПЪЛЧЕНИЕ ДО НЕОЗАПТЕНИ СОЦИОПАТИ

"Не приемам тези действия като желание да се помогне на властта, а като една форма за самоизява. Защо не са информирали МВР, защо изпращат записите по телевизията. Това е преднамереност, търсене на самоизява", заяви Бъчварова пред Нова тв.

"Защо миналата година, когато натискът по границите беше по-голям, нямаше подобни прояви"? Естествено ли е да се разхождаш с атевета по границата и да ловиш мигранти, пита Бъчварова.

"Когато се появиха тези записи, те бяха приети едно към едно за доказателсто за слабостта на полицията", коментира министърът.

"Очевидно това е провокация и иска да покаже, че държавата е слаба, а тя се справя доста добре със свите задължения", смята Бъчварова.

Според статистиката на МВР през 2015 г. са били регистрирани 30 000 бежанци. Регистрацията на една трета от тях е била на вход, зелена граница, една трета - в страната, една трета - на изход. В същото време около 100 хил. други не са допуснати да преминат границата, отчете Бъчварова. Много голяма ефективност има Гранична полиция, казва тя.

В същото време за първите три месеца на тази година са регистрирани само 3000 души.

В страната има закони, единствено служителите на МВР могат да упражняват правомощия за задържане. Ако допуснем изключения, ще допуснем прояви, които няма да можем да контролираме, смята Бъчварова.