Ще има многомандатен избирателен район "Извън страната", реши днес Комисията по правни въпроси, която обсъжда вече трето заседание огромен пакет законопроекти за промяна на Изборния кодекс.

Новият МИР ще получи до 4 мандата, като това ще се определя от ЦИК на база активността на българите в чужбина на последния вот, а за Велико Народно събрание, което е 400 души - до 7 мандата.

Наименованието "Чужбина" бе отхвърлено, защото можело да обърка администрацията - навсякъде другаде в Изборния кодекс се казва "извън страната". 

Две бяха предложенията  на ГЕРБ, които предлагаха просто един допълнителен МИР, и две на Петър Славов и Мартин Димитров от РБ, които смятат, че е по-добре да има три - един за Европа, един за Америките, Австралия и Япония, и един за Азия и Африка.Това предложение обаче срещна много възражения зарад сложността си. 

Твърдо против бяха ДПС и БСП. Четин Казак от Движението изтъкна, че така ще се създадат партии в чужбина, за които ще гласуват там, но няма да минават 4-процентовата бариера. 

"И избирателите в чужбина пак ще бъдат непредставени и излъгани", каза той. 

Петър Славов заяви, че не трябва да се гледа на това като отнемане на правата на българите у нас, а като връщане на правата на сънародниците ни в чужбина. 

"Като говорим за права, вие от РБ им отнехте правото да гласуват на местни избори с уседналостта", реагира бурно Казак и предупреди никой да не очаква дивиденти от новия МИР.