Тази баба ви кани да се присъедини към хорото... Така започва историята на българската народна певица Пенка Енчева. България е нейната родина, тук е живяла цял живот, Америка е далечна и непозната, но... там са дъщеря ѝ и двете ѝ внучета.

На 67 години Пенка взима трудното решение да емигрира и сбъдва мечтите си. В Америка. На млади години тя мечтаела да стане певица, но живота я отвел по други пътища. Станала учителка. Днес тя продължава да пее български народни песни на другия край на света.

Историята на българската певица е разказана в 30-минутната документална лента This Baba (Тази баба). Продуцент на филма е Мери Шертхарт, а режисьор - българинът Богдан Дарев.

"Никога не съм очаквала, че на стари години ще се озова на другия край на света и с изненада установявам, че българките не са единствените баби, които идват да помогнат на децата си. Тук наистина е един огромен конгломерат от култури, но в основата си всички са майки и бащи, баби и дядовци, всички еднакво обичат децата си", разказва Пенка.

Филмът е представен за първи път на 10-и май в Сиатъл. В рамките месец май той ще бъде излъчван в няколко американски града - Сан Франциско, Лос Анджелис и всеки друг град, заявил желание за прожекция. Създателите на филма се надяват историята да достигне до възможно най-много българи в САЩ. 

"Историята на Пенка е универсалната история на всички баби по света, които са разделени между родината и чужбина, изпитват изолация, защото не владеят чужд език, живеят в затънтени предградия и мечтаят само да видят своите роднини и близки", казват сценаристите на филма.