В страните от Източна Европа, от Балтика до България, се забелязва значителен приток на желаещи да се влеят в дясноекстремистките полувоенизирани организации и "народни дружини“. Самозвани "блюстители на реда" организират патрули пред центровете за настаняване на бежанци, помагат на полицията и армията в охраната на границите и собственоръчно извършват задържания на бежанци. Както стана в България, където "ловци на мигранти" неотдавна задържаха трима афганистанци, вързаха им ръцете, и вероятно ги обраха.

НОВ ВИДЕОПАТРИОТИЗЪМ: ФЕЙСИС, С РЪКАТА ЗА КОСАТА И ПАК НОТ БУЛГЕРИА

Чешкият политолог Мирослав Мерес от университета "Масарик" в Бърно нрича това "неконтролируем и опасен феномен".

"Новите народни дружини излязохаа от сферата на субкултурата. Те се превърнаха в добре организирани и готови за действие политически сили. Те отправят предизвикателство към правовите системи в страните от Източн Европа и много държави се оказват твърде слаби или неспособни да предприемат каквото и да било срещу тях", убеден е той.

Много медии у нас обявиха за супергерой Динко от Ямбол. Стопкадър бТВ

Пример за това е България. Местните военизирани дясноекстремистки организации, борещи се против миграцията и за по-добра охрана на границите, вече няколко месеца попадат във вестникарските заглавия. Така членовете на Организацията за закрила на българските граждани в граничните райони задържат бежанци и ги предават на полицията. Национална известност придоби 29-годишен търговец на резервни авточасти от град Ямбол (Динко Вълев . б.р.), който лови мигранти с АТВ. Някои медии дори го наричаг "супергерой, който лови мигранти с голи ръце". При това по-рано властите в България хвалеха подобни "шерифи любители", сред които има немалко осъждани. Шефът на правителството Бойко Борисов лично благодари на "ловците на мигранти":

"Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата, е добре дошла."

Същото се забелязва и в други страни от Източна Европа. През февруари например бе регистрирано естонско поделение на финландската антимигрантска организация "Воини на Один" и властите в Естония не видяха никакъв проблем в регистрирането му.

"НОУ БЪЛГАРИА, ГОУ ТЪРКИЯ ОБРАТНО!

В Словакия членове на полувоенната организация "Словашки новобранци" миналата година безнаказано организираха охрана на общежитието за бежанци в град Габчиково, а получилата цели 8 на сто в парламента неонацистка "Народна партия  - нашата Словакия" иска да създаде отряди за самозащита и да организира патрули срещу "циганските престъпници" в нощните влакове. Същото предложение за създаването на антицигански опълчения през януари бе изказано в Румъния.

Но пред всички на това поприще е Унгария. Още в периода 2002-2010 г. в страната се появиха немалко дясноекстремистки "народни дружини" и, въпреки забраната на Конституционния съд, много от тях продължават да съществуват, а десетки хиляди унгарски граждани участват в субсидирани от държавата доброволчески "дружини" и получават пари за работата си в качеството на "полеви надзиратели" с големи полицейски правомощия.

----

* Авторът е германски журналист на свободна практика. Бил е кореспондент в Румъния и Унгария. Препечатваме статията му от германското списание "Шпигел".