Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Саудитският втори престолонаследник и вицепремиер Мохамед бин Салман обяви пред „Блумбърг“, че Рияд може незабавно да удвои добива си на петрол. Коментарът му хвърли сянка върху очакваната да започне днес следобед среща на страните производителки, чиято цел е да ограничи добива, за да тръгнат отново цените нагоре.

„Ройтерс“ коментира, че това изявление намалява шансовете за успех на срещата в столицата на Катар Доха.

Вторият престолонаследник на страната, която е най-голям производител на петрол в света, каза, че Саудитска Арабия ще ограничи добива само ако всички останали производителки, включително Иран, се съгласят да замразят техния добив.

По-рано Иран обяви, че няма да участва на срещата в Доха и няма да приеме решение за замразяване на добивите.

„Казахе на страните от ОПЕК и на страни като Русия, които не са част от ОПЕК, че трябва да приемат реалността – Иран се върна на петролния пазар“, е казал министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Занганех, цитиран от националната агенция „Шана“.

„Ако Иран замрази добива си на петрол на нивата от феврури, това означава, че няма да имаме никакви ползи от вдигането на ембаргото“, е допълнил иранският министър.

Въпреки това делегати на страните от ОПЕК са коментирали пред „Ройтерс“, че все още има шанс сделка да бъде постигната, ако участниците на срещата намерят компромис и избегнат повторение на последното събиране през декември, когато Иран и Саудитска Арабия отново сблъскаха позициите си.

Фактът, че позицията на Техеран не взриви срещата, означава, че производителките може би са готови да приемат ръст в добива на Иран, стига това да не доведе до нова рязка промяна в цената. Предложението за замразяване помогна на цените да се повишат с 60% след 12-годишното дъно от 27 долара за барел през януари.

"Аз съм оптимист“, каза и.д. министърът на петрола на Кувейт Анас Халид ал-Салех.

Няколко източници на „Ройтерс“ твърдят, че сред страните-производителки все пак има подкрепа за нова сделка. Идеята е добивите да се задържат на нивата от януари в продължение на още няколко месеца до октомври тази година.

Проблемите на производителите с ниските цени започнаха преди две години заради свръхпредлагането, но никой не се реши да намали самостоятелно добива си, за да не отстъпи пазарен дял на конкурентите.

Санкциите срещи Иран бяха вдигнати през януари, след като Техеран прие условията за своята ядрена програма.

Принц Мохамед каза, че Саудитска Арабия ще ограничи пазарния си дял на нива между 10,3 и 10,4 милиона барела дневно, ако останалите страни се съгласят на замразяване.

"Ако всички основни производителки не замразят добива си, ние също няма да го направим“, обясни той.

Принцът, който е приеман за силния човек в икономиката на Саудитска Арабия, обяви, че страната му е могла да увеличи незабавно производството до 11,5 милиона барела дневно и да достигне дори 12,5 милиона в рамките на 6 месеца, „ако искахме“.

Кралството реши да увеличи инвестициите в своята петролна индустрия и може да достигне капацитет от 20 милиона барела днено.

„Не намеквам, че трябва да произведем повече, но можем да произвеждаме повече“.

Тези думи на саудитския принц са в контраст с изявленията на основните участници на петролния пазар в последните седмици.

Добивът на Иран вече надвиши 3,5 милиона барела, от които 2 милиона са за износ. 

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Цените вече се качиха от под 30 на почти 45 долара. И ще продължат нагоре, положението в момента е кофти за всички, освен за потребителите на петрол.

Положението е добро за всички, освен за производителите на петрол. Цените има още да слизат докато наближат себестойността.

Читайте! Завидуйте! Я, Дебелян гражданин Советского Союза!

Дано да се вдигне цената на петрола за да има и за шистите

ой,ой

И кво става с бюджета на Русия?

.

Ну и въпрос! Не следите изявите на Батюшка, онзи ден, 14, близо 4 часа обяснява как стоят нещата. Всичко изтънко разясни, положението е римско І-А, най-добро, имаме толкова пари в касичката, че още 4 години нищо да не внасяме, а само да си харчим, пак ще останат още много. Завиждайте!

Цены на нефть после встречи в Дохе могут упасть ниже $30/барр., но о будет - эксперт

Переговоры о заморозке добычи нефти провалились

России предрекли три года рецессии

Natixis: Провал переговоров в Дохе отвечает интересам Саудовской Аравии

Фaлшиви

Россияне начали печатать доллары

дедушка

Нямах 4ч. за губене,но по новините видях,как деца задават въпроси за възрастни и наивно детски отговори от президента на Русия.Щом положението е най- добро,представям си как ще изглежда,ако се закучи.Харчете рублите не ви завиждам,но си намерите нещо да произвеждате.

бабушка

Ти какво произвеждаш, авторе на безплатни съвети?

hi hi

Изгодна здрава мека е Рублата Емека

Азиатските борси се посринаха здраво от новината, днес следват европейските и американските.

Цената на петрола пада, но бензина в БГ е на същата цена. Ще напълним гушата на Лукоил!

Търговията с нефт започна с сриване след провала на Доха Непосредствената цел е 40 долара за барел, и ако това ниво не може да устои ще стигне до 35-37 долара И това е за "Бренд" "Уралск -под 30! Р До тук рублата, според руските брокери, падна повече от 5%.

дедушка

Продавам акъл на безмозъчни хора.

Стефан

Putler dislike this.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.