НДСВ е изчезнала като партия, защото не е имала... Цветан Цветанов. Това стана ясно от думите на бившия шеф на парламента Огнян Герджиков пред бТВ.

НДСВ - СЪБРАХА СЕ. И (НЕ) СЕ ПОЗНАХА... ЦАРЯТ НЕ ИСКА ДА Е ПРЕЗИДЕНТ

Той коментира защо НДСВ през 2001 г. спечели почти пълно мнозинство в парламента, а днес социолозите трудно улавят подкрепата за движението.

"Причините са много, вероятно и наши грешки. Но ние не бяхме такава формация  - да имаме партиен опит, да изградим партия като партия. За разлика от тези, които са закърмени с партийност", каза Герджиков.

"Трябваше да си намерите един Цветан Цветанов", репликира го водещата.

"Точно така", потвърди Герджиков.

Според него учредителите на НДСВ били "ентусиасти", а голяма част от тях "великолепни специалисти". Герджиков припомни, че икономическият ръст по времето на првителството на Симеон Сакскобургготски е бил 5,5-6%.

"Изиграхме своята историческа роля. Ако не беше фигурата на Симеон Сакскобургготски нямаше да сме членове на ЕС", убеден е Герджиков.

Самият Симеон нямал желание да се кандидатира за президент.

"Той не желае, колкото и да ми е мъчно, тъй като губим национален капитал. В цял свят той е изключително популярен и уважаван, само у нас направихме така, че да загуби влияние", коментира Герджиков.

Според него у Симеон има огорчение, а нашата голяма слабост като нация е, че не умеем да ценим това, което имаме като природен и човешки ресурс.

Депутатката от НДСВ Анелия Атанасова определи Сакскобургготски като "една изключително обединителна фигура, която няма аналог в българския политически живот",