Приемният център за мигранти "Мория" на остров Лесбос бе посетен днес от трима специални гости - папа Франциск, вселенският патриарх Вартоломей и главата на Гръцката православна църква Йероним. Те призоваха за по-хуманно отношение към мигрантите, като се обърнаха и лично към тези в приемния център

"Надяваме се, че светът ще вземе под внимание тези картини на трагична и действително отчаяна нужда и ще отговори по достоен за нашето човечество начин", заяви Франциск в своето обръщение.

Той поиска от европейските лидери по-ефективни политики и помощ за бежанците. На самите тях пък каза, че не са сами, и да не губят надежда.

Патриарх Вартоломей приветства мигрантите като домакин, като преди това похвали състрадателността на гърците, работещи в центъра.

"Ние пристигнахме тук, за да ви кажем, че ни е грижа. Ние пристигнахме тук, защото светът не ви е забравил - каза той. - Ридаехме, докато гледахме как Средиземно море се превръща в гробище за вашите любими хора."

Архиепископ Йероним бе силно критичен към политиката на Европа за бежанците, като определи действията през последните години за "банкрута" на човечността и солидарността".

Тримата подписаха съвместна декларация, в която се призовава за повече международни усилия за разрешаването на миграционната криза и за мир в Близкия изток.

В декларацията бе засегнат и друг важен въпрос - полагането на повече усилия за преодоляване на разделението между православната и католическата църква.