Засегната ли е страната ни от "новото преселение на народите"? Залива ли ни на талази бежанската вълна от Близкия изток? Нанасят ли се в Татковината хиляди иракчани и афганистанци?

Покрай медийния шум около Динко Ямболски и всичките му последователи тези въпроси тревожат много хора в България.

Данните на Националния статистически институт за демографските процеси у нас през миналата година обаче рисуват една доста различна и не съвсем очаквана картина за имигрантите у нас.

През 2015 година у нас са се заселили 25 223 души от чужбина. Всеки четвърти от тях е дошъл не от някъде другаде, а от Турция. Това се наблюдава като явление за втора поредна година. И през 2014 година имигрантите бяха основно граждани на южната съседка.

 

Идват ли си изселниците?

 

Според шефа на НСИ Сергей Цветарски това до известна степен е така.

"Както емигрантите от България се заселват в държави, в които има компактни групи наши сънародници, така и от чужбина у нас идват предимно хора, които имат връзки и роднини в страната ни", казва той.

Според Цветарски явлението има връзка с "голямата екскурзия" покрай смяната на имената на българските турци през 80-те години на миналия век, тъй като две трети от хората, които се заселват от Турция в България имат и наш паспорт.

НОВО ЯВЛЕНИЕ, КОЕТО ПРОСПАХМЕ: ИЗСЕЛНИЦИТЕ СЕ ВРЪЩАТ

На второ място по дял сред сред имигриращите у нас са сирийците. От размирната република у нас са дошли 15,9 на сто от "новите българи". Другата държава, от която идват голям брой заселници в България е Русия. Братушки са били 14 процента от всички имигранти у нас.

Сред българските емигранти най-популярната дестинация е същата като за бежанците от Близкия изток - Германия. 23 процента от сънародниците ни, които са напуснали Родината през 2015 г. са се преселили при Фрау Меркел. Други 14,3% са избрали лошото време на мъглявия Албион, а трета по популярност с 11,5% се нарежда Испания.

През миналата година общо 29 470 българи са се изнесли с еднопосочен билет от страната, показват данните на НСИ.