„Не само опозицията, но и гражданите, особено по-младите, имат опасение, че изборите в Македония ще бъдат манипулирани и спечелени от партията на Никола Груевски”, казва пред бТВ Александър Йорданов, бивш български посланик в Скопие.

На 24 април в страната са насрочени парламентарни избори, след като на 15 януари премиерът Никола Груевски подаде оставка на фона на протести срещу корупцията и неспособността на страната да се справи с мигрантската криза.

Две нощи поред в Скопие има протести и сблъсъци между демонстранти и власти. Тази нощ недоволствата продължиха.

ЩУРМ И УНИЩОЖЕНИЕ НА ОФИСА НА ГЕОРГЕ ИВАНОВ - ПОМИЛВАЛ ПОЛИТИЦИ МАФИОТИ (ВИДЕО)

„На мен ми прави впечатление, че Груевски много бързо подхвана темата украински сценарий, както виждаме и вестниците излизат с такива заглавия, но да си спомни какъв е той – това беше протестът на младите хора на Украйна срещу корумпирания политически елит и срещу спирането на процесите на европейската интеграция за Украйна”, коментира бившият ни посланик.

ГРУЕВСКИ ПОДАВА ОСТАВКА

По думите му този сблъсък се очертава и в Македония.

„Трябва да разберем, че Македония е в сложна ситуация. Първо е вътрешнополитическата криза. Второ е социалноикономическата криза, липсата на перспектива за младите и натиска към македонската граница от страна на мигранти”, допълни Йорданов. По думите му страната е вложила много усилия и се справят със ситуацията към този момент.

„Не трябва да на македонците да им се вменява вина, че не си пазят пространството и гръницата”, смята бившият посланик.

На въпрос дали е възможен македонски сценарии в България, Йорданов отговори:

„Бих посъветвал политиците ни да бъдат по-сдържани в своето говорене, независимо в каква посока. По-малко думи, повече дела”.

БОРИСОВ: МАКЕДОНИЯ ЩЕ БЪДЕ ТРАЙНО ДЕСТАБИЛИЗИРАНА

Той добави, че е „срамота и срам за цялата култура, духовност и традиции” да се организират хайки за лов на бежанци.

„Ние сме народ с древна и силна държава, трябва да се пази и развива държавността ни”, добави Йорданов.