Опозиционният Социалдемократически съюз (СДСМ) и неговият лидер Зоран Заев ще отговарят за опита да вкарат Република Македония в анархия.

Това се казва в съобщение на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, предаде БГНЕС. То е по повод сблъсъците в Скопие и изявлението на Заев пред местната телевизия Телма, че е възможен украински сценарий в страната.

ЩУРМ И УНИЩОЖЕНИЕ НА ОФИСА НА ГЕОРГЕ ИВАНОВ 

"Това, което каза в нагласеното интервю престъпникът Зоран Заев, дивите орди на СДСМ и Сорос започнаха да го изпълняват по улиците на Скопие. Без никаква съвест и грижа за бъдещето на страната престъпникът Заев открито каза, че в Македония сериозно са поставени основите за украински сценарий. Същият този сценарий, за който говори Зоран Верушевски в личната комуникация и неговите привърженици", пише още в съобщението на партията на Никола Груевски.

Верушевски е бивш директор на спецслужбите и сред основните обвиняеми в делото "Пуч" за насилствено сваляне на властта в страната. Той бе амнистиран от президента.

"Резултатът до момента от украинския сценарий са десетки хиляди убити и разделена държава. Същата тази разделена държава, която вчера поискаха партньорите на Заев от БЕСА (албанско движение - б.р.). Дивите орди на Заев и Сорос опожаряваха и чупеха в цяло Скопие. Ръководените и организирани от Заев хулигани нападнаха полицията и атакуваха с камъни, всичко което видят пред очите си. Идеите на полуделия Заев доведоха до нараняването на журналисти и десетки изпотрошени прозорци", допълват от ВМРО-ДПМНЕ.

Снощи в Скопие се проведоха два протеста. Единият бе организиран от СДСМ, а другият - от ВМРО-ДПМНЕ.

Привържениците на СДСМ унищожиха приемната на президента Георге Иванов в центъра на Скопие. При инцидента бяха ранени двама журналисти. Няколко хиляди симпатизанти на партията на Груевски се събраха пред парламента и скандираха срещу "престъпника Заев и хората, които мечтаят за една мъртва държава Югославия и не са направили нищо за независимостта на Република Македония".

Това бяха вторите протести за последните два дни. Те избухнаха, след като Георге Иванов спря разследванията и процесите срещу всички политици в страната.

На 5 юни в Македония трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори, на които Заев обяви, че няма да участва. Според СДСМ в страната няма условия за провеждане на честен и свободен вот.