Основната опозиционна партия БСП и представители на управляващите от АБВ скочиха независимо едни от други срещу плана на правителството "Борисов" 2 за приватизация на няколко важни държавни компании в следващите 3 години. Става дума за публикувания за обществено обсъждане план за приватизация 2017-2020 г., според който от забранителния списък за продажба изпадат държавните ВМЗ-Сопот, Кинтекс и други предприятия от военнопромишления комплекс, за продан е и "Слънчев бряг" АД, и др. 

Атаката на социалистите бе насочена по-скоро към икономическия министър Божидар Лукарски, а тази на хората на Георги Първанов - към финансовия министър Владислав Горанов.

Първи започнаха от БСП. Депутатката Корнелия Нинова заяви, че управляващите страдат от "раздвоение на мисълта". Причината - искат да продават печеливши държавни дружества с мотив, че трябват пари в бюджета.

"Да разбираме, че въпреки взетите от правителството заеми, въпреки преизпълнението на бюджета, за което слушаме по цял ден - пари в държавата няма", реагира тя. 

ДЪРЖАВАТА СЕ ОТКАЗА ДА ПРОДАВА ФИРМА, ПРОИЗВЕЖДАЩА БГ КАЛАШНИЦИ

Колегата й Манол Генов попита кога управляващите говорят истината - когато като принципал на ВМЗ-Сопот министър Лукарски твърди, че предприятието е на голяма печалба - близо 30 млн. лв., работи на пълни обороти и няма нужда да се продава, или когато  се обявява план за продажбата. 

"Питам дали г-н Лукарски се е самоуволнил или финасовият министър Владислав Горанов го е уволнил, щом пуска план за приватизация", каза Генов.

По думите му е на път да бъде съсипан военнопромишленият комплекс, а общата прогнозна сума, която се очаква да влезе в хазната при приватизацията на дружествата, е едва около 80 млн. лв. Според социалистите фирмите в момента изпълняват договори, които са за подобни суми. Те ще повикат в петък Лукарски в парламента, за да дава отговори.

Последва реакция и от зам.-председателя на АБВ Румен Петков. И той се обяви катерично против приватизация на ВМЗ, Кинтекс, НИТИ Казанлък, Слънчев Бряг АД и т.н.

ПРИХОДИТЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯ - 1 МЛН. ЛВ., РАЗХОДИТЕ - 2 МЛН. ЛВ.

От АБВ настояват да се направи анализ на Агенцията за приватизация и работата й, след което органът за бъде закрит. По думите на Петков от тази агенция вече няма нужда. Петков разкритикува акцията на ДАНС в Кинтекс преди около седмица и попита има ли връзка между нея и фактът, че само няколко дни по-късно от Министерството на финансите вади фирмата от забранителния списък за приватизация. 

Според заместника на Първанов обявените в плана за приватизация очаквани приходи показвали само едно: че целта е предприятията да бъдат "откраднати, заграбени, раздадени на безценица".

По думите на Петков и премиерът Бойко Борисов носи своята отговорност, доколкото става дума за "непочтената акция" на ДАНС в Кинтекс.