Руски боен хеликоптер се разби тази сутрин в Сирия, предаде ТАСС.

Загинали са и двамата членове на екипажа, съобщиха от Министерството на отбраната в Москва. Така загиналите в арабската република руски военнослужещи станаха официално осем.

Хеликоптерът не е свален, изтъкват от военното министерство. Разбилата се машина е "Ми-28Н", известна още като "Нощен ловец".

Инцидентът станал рано днес, час и половина след полунощ. Хеликоптерът падналр и се разбил в района на град Хомс. Към местопроизшествието излетели спасителни екипи. Те открили телата на загиналите и ги докарали в руската военновъздушна база "Хмеймим" край пристанището Латакия. По хеликоптера не е имало следи от обстрел.

"Ми-28Н" е предназначен за унищожаване на бронетанкова техника. Такива хеликоптери бяха използвани при атаките срещу "Даеш" ("Ислямска държава") в Сирия.

Сред възможните причини за катастрофата са неблагоприятните условия за летене и сблъсък с препятствие, съобщиха пред Интерфакс източници от Министерството на отбраната в Москва. Полетът се извършвал в почти пълна тъмнина. Пилотите управлявали машината с очила за нощно виждане.

На 24 ноември 2015 г. турски изтребители свалиха руски бомбардировач "Су-24". Двучленният екипаж успя да катапултира, но на земята пилотът Олег Пешков бе убит от бунтовници.

Инцидентът предизвика дипломатическа и търговска война между Турция и Русия, който продължава и до днес. Анкара твърди, че самолетът е навлязъл в турското въздушно пространство от Сирия. Москва пък държи на версията, че бомбардировачът е атакуван над Сирия.