Вицепрезидентът Маргарита Попова разкритика президента Росен Плевнелиев и външния министър Даниел Митов, че нямат реакция на изказванията на турски политици на умрезителната конференция на ДОСТ в неделя.

Повод за критиката станаха думите на заместник-председателя на турската Партия на националното движение Самир Ялчън: "Където и да се говори нашият гласов флаг – турският език – това място за нас е част от нашата родина".

Попова оформи критиката си под форма на поредица от реторични въпроси:

"Има ли нашата българската дипломация своята стратегическа дълбочина за защита на националния интерес? И кога българската дипломация няма да крета след събитията, кога ще очертаем ясно националния си интерес и ще го защитаваме пламенно, и докрай, и просветено? Редно ли е ние като политици, като дипломати и държавници, примерно, да се нахвърлим най-напред върху нашите българските граждани, защото и аз, и вие, и всички, които ще учредят евентуално нова партия, са български граждани?“, каза още Попова, цитирана от БГНЕС. 

Това е поредният път, който Попова изразява публично несъгласие с позицията и действията на президента Росен Плевнелиев.