Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 

 

През последните десетина дни политици (от целият политически спектър), журналисти от всички медии, както и БГ активът в социалните мрежи се надприказват на тема офшорни фирми и сметки. И с малки изключения това което прочетох/чух е комбинация от елементарна липса на познания по темата (а всеки който знае западен език и е средно грамотен чрез всяка интернет търсачка може за не повече от час да се ограмоти по темата) и силни леви послания против богатите изедници. Е, има и изключения – например коментарите на доцент Красен Станчев, асистентът от СУ Стоян Панчев и бившия зам. Министър на Финансите Илия Лингорски.

 

Поради което по долу в стил „offshore for dummies” моят коментар:

 

  1. Основните офшорни зони са под контрола на високо развити държави – САЩ (първоначално само в щата Далауъер, днес още в няколко щата), Англия (British Virgin Islands, Cayman Islands, Channel Islands, Gibraltar), Холандия, Швейцария, Австрия, Лихтенщайн, Хонк Конг.

  2. Отварянето на сметка и фирма в която и да е офшорна зона е напълно законно и става чрез превод на пари по банков път, а не с куфари.

  3. Напълно законно е ако аз като физическо лице или моята фирма : а) открия офшорна сметка б) пратя пари от моята/фирмената сметка в България в сметката на офшорната ми фирма. Аз вече ще съм си платил данъците в България.

  4. Четири са основните легитимни причини за използване на офшорни фирми/сметки : а) данъчният ад (по думите на Кузман Илиев от България он Еър) в много страни п света; б) правният ад в много страни по света; в) договорите за защита на инвестициите, които са сключили много офшорни зони с много държави по света; и г) в офшорните зони „върховентвото на закона” не е клише и се прилага абсолютно, като в зависимост от зоната се прилага английско, американско, холандско, немско или швейцарско право.

  5. Нелигитимното използване на офшорни зони се преследва от закона във всички офшорни зони. Поради което е много рядко.

  6. Да, има сигурно български политици, бизнесмени и мутри, които по банков път са получили пари в офшорни зони за подкупи или търговия с наркотици например. Българските правораздавателни органи обаче няма как да разберат това, освен ако някой от тях не си признае  Но, както се кзаваше в един виц : „А дано, ама надали”. Е, може и на някой местен значим наркодилър да му хванат сметките в чужбина западните ченгета.

  7. Нито нашите политици, нито Обама, нито Европарламента могат да забранят използуването на офшорни зони или даже създаването на нови. Не се гаси туй що не гасне! Докато има данъчен и правен ад в много държави по света, ще има и търсене и предлагане на офшорни зони. А законът за търсенето и предлагането е точно толкова валиден, колкото и законът за земното притегляне. Нищо, че даже и някои нобелови лауреати по икономика са го забравили 

 

Какво може обаче умно нашите политици да направят по темата офшорни зони и какво не трябва да правят ще напиша в следващия си коментар.

 

P.S. Нито аз, нито моите близки, имаме офшорни фирми или сметки. Но ако трябва днес да инвестирам например в предприятие в България или в Сърбия, бих го направил през офшорна зона. Както например в България са го направили стотици световно известни компании.   

Ключови думи

Коментари

професорът

Владко е от вечно прецаканите..... не ги разбира нещата, обаче все се тика в игра, която не я разбира.

Дими

"Не се гаси туй, що не гасне" - а именно плямпалото Владо Каролев, образовало се за един час в интернет.

дебелян пеевский

Глупендър спийкс, индийд, др. агент Камен, вечната оплаквачка на държавата, която вечно яде от държавната софра.

Не че Каролев е особено умен в тази си статийка, но и ти не си мозъчен гигант! Обикновеното твое слово се състои от обиди и псувни. Отдавна искам да те питам - Имаш ли татуировка "Обичам Русия повече от майка си"?

И една молба към г-н Каролев. След като ни обеща, на нас глупаците, да ни осведомява в следващ коментар за съветите си към политиците, моля го най-учтиво: 1. Би ли обяснил по какъв критерии Министерство на финансите съставя списък на разрешените офшорни зони? 2. Ако някой патриотичен политик, който не е споменал в задължителната по закон декларация за офшорни сметки, той умен бизнесмен ли е или е обикновен лъжец и крадец? 3. След като г-н Каролев е сигурен в ясните правила в офшорните зони, мисли ли че държавите (нападнати от тероризъм) няма да ги направят още по-ясни, та на умните бизнесмени да им се отще да си правят офшорни сметки? Защото аз, глупака, си мисля, че предлагането така ще се отопорчи, че търсенето рязко ще намалее! И природният закон ще бъде спазен!

а глупендера дето спийква е тавариш Камен предполагам?

агент Камен

Ейджент съм, не тавариш.

Заглавието, предполагам, е на редакцията? Глупендер спийкс - демек "Владо Каролев говори за Панама Лийкс".

лимпида

АНГЕЛ ИВАНОВ БОЖИЛОВ поредния офшорен милионер който си открил два офшорки е, така за всеки случай. И разбира се и те нямали дейност, ама е така за всеки случай. Бре, ДС, бре другари комунисти.

Meister Eckhart

Истинският проблем е BEPS - base erosion and profit shifting

Краен

Каролев ти си плен олигофрен. Не знам защо то се дава гластност.

Браво, душице. Две изречения, четири грешки, но пак си се добрал до клавиатурата, за да цвъкнеш плюнка по някого.

:)

Не нямате офшорна фирма, но постовете ви в интернет са спонсорирани май от няколко такива ;)

Защо?

И защото има страни с „данъчен и правов ад“, ние хитрите „голи охлюви“ избираме лесния начин и държим парите си в офшорни зони. Преди доста години, когато в София имаше режим на водата, един мой приятел поляк ме запита, защо когато ни пуснат водата, ние софиянците тичаме и пълним кофите с вода, а не се вдигнем и пометем онези, които спират водата. Сега питам Каролевци (умните и знаещите чужди езици), защо не се обединят, вдигнат и променят местата с „данъчен и правов ад“, а избират най-лесния начин – бягството и заобикалянето. Защо оставяме хора избрани от нас да харчат половината от доходите ни под формата на събрани данъци, без да правят нищо за нас? Защо години наред заобикаляме дупката на кварталната улица?. Защо се научихме и избрахме да заобикаляме трудностите? Защо …? Нека да се хванем здраво и да променим света към по-добро. Това е изходът, а не бягство от трудностите.

агент Камен

Аз съм от тия, дето се хранят от данъци, на такива, дето ги плащате съм ви е.ал знаете какво.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.