През последните десетина дни политици (от целият политически спектър), журналисти от всички медии, както и БГ активът в социалните мрежи се надприказват на тема офшорни фирми и сметки. И с малки изключения това което прочетох/чух е комбинация от елементарна липса на познания по темата (а всеки който знае западен език и е средно грамотен чрез всяка интернет търсачка може за не повече от час да се ограмоти по темата) и силни леви послания против богатите изедници. Е, има и изключения – например коментарите на доцент Красен Станчев, асистентът от СУ Стоян Панчев и бившия зам. Министър на Финансите Илия Лингорски.

 

Поради което по долу в стил „offshore for dummies” моят коментар:

 

  1. Основните офшорни зони са под контрола на високо развити държави – САЩ (първоначално само в щата Далауъер, днес още в няколко щата), Англия (British Virgin Islands, Cayman Islands, Channel Islands, Gibraltar), Холандия, Швейцария, Австрия, Лихтенщайн, Хонк Конг.

  2. Отварянето на сметка и фирма в която и да е офшорна зона е напълно законно и става чрез превод на пари по банков път, а не с куфари.

  3. Напълно законно е ако аз като физическо лице или моята фирма : а) открия офшорна сметка б) пратя пари от моята/фирмената сметка в България в сметката на офшорната ми фирма. Аз вече ще съм си платил данъците в България.

  4. Четири са основните легитимни причини за използване на офшорни фирми/сметки : а) данъчният ад (по думите на Кузман Илиев от България он Еър) в много страни п света; б) правният ад в много страни по света; в) договорите за защита на инвестициите, които са сключили много офшорни зони с много държави по света; и г) в офшорните зони „върховентвото на закона” не е клише и се прилага абсолютно, като в зависимост от зоната се прилага английско, американско, холандско, немско или швейцарско право.

  5. Нелигитимното използване на офшорни зони се преследва от закона във всички офшорни зони. Поради което е много рядко.

  6. Да, има сигурно български политици, бизнесмени и мутри, които по банков път са получили пари в офшорни зони за подкупи или търговия с наркотици например. Българските правораздавателни органи обаче няма как да разберат това, освен ако някой от тях не си признае  Но, както се кзаваше в един виц : „А дано, ама надали”. Е, може и на някой местен значим наркодилър да му хванат сметките в чужбина западните ченгета.

  7. Нито нашите политици, нито Обама, нито Европарламента могат да забранят използуването на офшорни зони или даже създаването на нови. Не се гаси туй що не гасне! Докато има данъчен и правен ад в много държави по света, ще има и търсене и предлагане на офшорни зони. А законът за търсенето и предлагането е точно толкова валиден, колкото и законът за земното притегляне. Нищо, че даже и някои нобелови лауреати по икономика са го забравили 

 

Какво може обаче умно нашите политици да направят по темата офшорни зони и какво не трябва да правят ще напиша в следващия си коментар.

 

P.S. Нито аз, нито моите близки, имаме офшорни фирми или сметки. Но ако трябва днес да инвестирам например в предприятие в България или в Сърбия, бих го направил през офшорна зона. Както например в България са го направили стотици световно известни компании.