Паметник на легендарния герой - митничаря Павел Верешчагин от великия филм "Бялото слънце на пустинята", бе открит на московското летище "Домодедово", предаде ИТАР-ТАСС. Бронзовата композиция на честния държавен служител е издигната пред сградата на летищната митница съвсем неслучайно: във филма Верешчагин (изигран от актьора Павел Луспекаев) е руски митничар от зората на СССР, който отказва да вземе рушвет от бандитите с култовата фраза "Аз подкупи не взимам, за държавата ми е обидно!" С това става любимец на другия положителен герой във филма - червеноармееца Сухов (Анатолий Кузнецов), и двамата пият, стрелят, замерят се на шега с динамитни шашки и пеят песента "Ваше благородие, госпожа удача" по текст и музика на Булат Окуджава. Докато в края на краищата митничарят Верешчагин, уви, загива геройски на трудовия си пост.

Статуята в естествен ръст представлява самия герой, стъпил здраво с разкрачени нозе, с пистолен маузер в дясната ръка, а с лявата пази съкровищата, които контрабандистите са приготвили да изнесат зад граница. Знаменателната фраза е изсечена с големи букви на върху постамента на паметника.

Всъщност ескизът на композицията предложили на скулптора самите Домодедовски митничари, начело с директора си - полк. Александър Попов. Техният колектив победил във всерусийския обществен конкурс, проведен на официалния на Федералната митническа служба. Оставало само композицията да бъде излята от бронз и поставена пред сградата, за да възпява изконните митничарски чест и достойнство.