Може ли по време на парламентарен дебат за финансовата политика на правителството да се говори за всичко друго, но не и за финансова политика?

Може, ако мястото на провеждането му е българският парламент.

На дискусията в Народното събрание, която бе инициирана от депутатите от БСП Корнелия Нинова и Румен Гечев, най-често споменаваната дума бе "конгрес". Именно Нинова е основният конкурент за лидерския пост на сегашния председател на столетната партия Михаил Миков. Самият Миков въпреки че бе в пленарната зала не взе думата по време на днешния дебат, поискан от собствената си партия и на практика остави Нинова сама да се справя с твърде иронични коментари от страна на управляващите за капацитета на БСП точно по фискалните теми.

"Водите държавата към дъното. Теглите външни заеми, които да ви гарантират политически комфорт, колкото да изкарате мандата. Влизаме в дългова спирала", каза Нинова и настоя държавата да има по-активна роля и да инвестира в икономиката.

"Възстановете Националния инвестиционен фонд, не крадете евросредства, защото през 2020 г. парите от ЕС ще секнат", посъветва Нинова.

Тя упрекна управляващите, че крият истината за финансовото състояние на държавата, тъй като имало разминаване между оценките, които ЕС ни дава и тези на кабинета.

"Бойко Борисов твърди, че икономическият растеж ще бъде 4,5% през тази година, а Еврокомисията, че няма да стигне 2,5% и ще се забави до 1,5%. Почти 3 милиона българи са под прага на бедност, монополите цъфтят", добави Нинова.

Веднага след изказването си тя бе обвинена от финансовия министър Владислав Горанов, че говори в стил "Гьобелсова пропаганда".

"Има несъответствие между мотивите, които изреждате и решението, което предлагате. По него нямаме противоречие. Можем веднага да го гласуваме и да го подкрепим, или да продължим да се готвим за конгреса на БСП", каза Горанов и не пропусна да отбележи, че е притеснен, че Миков не участва в дебата.

Забележката на Горанов за Гьобелсовата пропаганда пък провокира независимия народен представител Велизар Енчев да сравни Горанов с финансовия министър на Третия райх.

Според него се теглели милиардни заеми, за да се покриват дълговете на 156 общини с тежък дефицит.

"Преуспяващата София е с 570 милиона лева дълг, Варна - със 75 млн. лева, а Пловдив - с 35 милиона лева. Кметовете на вашата партия са с много ниска финансова компетентност", каза Енчев.

Реформаторът Мартин Димитров пък призова БСП, ако наистина се интересува от проблемите на бедните хора да подкрепи предложението му върху даренията на храни с изтичащ срок на годност да не се начислява ДДС.

"Ако го направим, няма да има гладни в България. Това ще е огромен жест към хората", каза Димитров и подчерта, че няма никаква причина правителството да променя политиката си за намаляване на дефицита.

Бившият министър на икономиката и енергетиката от първото правителство на Бойко Борисов Делян Добрев също не пропусна да се пошегува с предстоящия конгрес на БСП и подчерта, че точно във финансовите теми БСП е най-слаба.

Това разяри Таско Ерменков от червената партия.

"През последните 25 години най-голямата лъжа е, че БСП е управлявала. Гьонсуратлък е да го твърдите при положение, че от 2001 г. вашият вожд е в управлението", каза той.

А Нинова покани депутатите от управляващите партии да дойдат на конгреса на БСП, за да видят как се водят истински разговори за политика.

Това развесели Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

"Ще дойда, но само ако Михаил Миков ме покани", каза той и предизвика бурен смях в залата.

Ведрото настроение в парламента продължи и когато финансовият министър Владислав Горанов взе думата за последно. Той снизходително обясни, че е очаквал повече от този дебат и че е готов да чуе повече мнения, да научи за нови алтернативи, но нямало такива.

"Не помагате за политическия дебат. Оправете си първо партийната каса и после се опитвайте да оправяте финансите на България", посъветва Горанов, засягайки темата с изчезналите 130 000 лева от касата на БСП.

В крайна сметка парламентът гласува предложеното решение от БСП разходването на бюджетните средства за т. г. да бъде докладвано два пъти през тази година от финансовия министър в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Решението мина със 129 гласа "за" и без нито един против или въздържал се.