Британският премиер Дейвид Камерън призна, че до 2010 г. е притежавал акции в офшорен фонд на баща си, предаде АФП.

Признанието идва няколко дни, след като беше огласена информация в Досиетата "Панама".

Международното разследване показа, че Иън Камерън, бащата на британския премиер, който е починал през 2010 г., е ръководил офшорен фонд. Но върху приходите от него 30 г. не са били плащани данъци във Великобритания чрез сложна схема на панамската фирма "Мосак Фонсека".

Първоначалната реакция от понеделник на говорителката на Даунинг стрийт на въпрос дали все още семейството на Камерън има акции в този фонд беше: "Това са лични въпроси. Да се занимаваме с работата на правителството". Тогава тя добави, че по темата е писано още през 2012 г. Последваха още няколко изявления от канцеларията на премиера, в които се подчертаваше, че това е личен въпрос, а самият Камерън във вторник увери, че не притежава "никакви акции, никакви офшорни тръстове, никакви офшорни фондове, нищо от този род".

В интервю пред телевизията Ай Ти Ви от снощи той повтори същото, но за пръв път призна, че в миналото е имал акции от фонда.

Камерън заяви, че през 2010 г. е продал акциите във фонд, регистриран на Бахамските острови, за около 30 000 лири (37 000 евро). Това е станало няколко месеца преди да бъде избран за премиер.

"Заедно със Саманта (съпругата му) притежавахме 5000 акции в "Блеърмор инвестмънт тръст", които продадохме през януари 2010 г. за около 30 000 лири, преди да стана премиер", каза Камерън.

Той подчерта че е плащал данъци във Великобритания върху получените дивиденти и че в действията му не е имало нещо незаконно.