Има напредък в преговорите по изграждане на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“, каза премиерът Пламен Орешарски след среща с президента и главен изпълнителен директор на американската компания "Уестингхаус" Дани Родерик в Министерския съвет. Енергоблокът трябва да е с ядрен реактор с вода под налягане, използвайки технологията  AP1000.

В рамките на разговора, в който участва и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, беше обсъден ходът на работата по определяне и уточняване на параметрите на потенциалния проект, допълва правителствената информационна служба.

През декември 2013 г. Министерският съвет упълномощи министърa на икономиката и енергетиката да разреши на „Български енергиен холдинг” ЕАД да сключи споразумение за стартиране на предварителна работа по съгласуване на параметрите на потенциален проект за изграждане на нов блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Министър Стойнев изтъкна желанието проектът да се реализира при възможно най-добрите за България условия. Предстоят още дискусии на експертно ниво.

Родерик подчерта, че е важно да бъдат осигурени висока технология и цикълът на  експлоатация, така че България да бъде модел за ядрена технология. Той отбеляза, че има над 100 български компании, които са изразили интерес към участие в проекта.

По време на срещата беше акцентирано върху необходимостта да се спазва подхода на прозрачност и откритост.

Още през март т.г. "Уестингхаус" подписа споразумение за сътрудничество с Техническия университет в София за помощ при обучението на ядрени специалисти като част от подготовката на евентуалния нов реактор по технология АР-1000.