БСП поиска парламентът да отложи влизането в сила на новия закон за училищното образование - една от гордостите на управляващите. Причината според социалистите - сроковете за изработване на наредбите по него, на учебните програми и на новите учебници са твърде кратки, а новите учебници няма как да бъдат отпечатани до началото на учебната година на 15 септември.

Левицата поиска темата да се обсъди от депутатите тази седмица, но въпреки пламенната реч от трибуната на лидера на БСП Михаил Миков идеята не се прие.

"Къде се е чуло и видяло по света учениците да учат по един учебник до Нова година и по друг - след Нова година! Оложете този закон! Българските деца не са бели мишки!", обяви Миков пред колегите си. Това обаче не помогна резултатът от прегласуването на идеята да е различен.

От левицата се позоваха и на признатието на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева, че букварите за 1 клас и учебниците за 5 клас няма да са готови за старта на годината в училище. А не може децата да учат по стари учебници и работни листове, подготвени от учителите.

БУКВАРЪТ НЯМА ДА Е ГОТОВ ЗА 15 СЕПТЕМВРИ

Миков обяви още, че законът "съсипва средното образование" и е направен, за да може някой да усвои едни средства.

Никой от управляващите не взе думата.

В крайна сметка депутатите се захванаха с промени в Закона за ветераните от войните, внесен от управляващите от АБВ и подкрепен от опозицията от БСП.