За първи път българин е поканен да заеме място в един от най-престижните бизнес инкубатори в Азия. Председателят на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България Искрен Кръстев е поканен да стане част от 30-членния Глобален консултативен съвет за наука и иновации към Научно-иновационния парк (SIP) на Обединените арабски емирства, съобщават от организацията.

SIP е проект на Университета на Обединените арабски емирства (UAEU) и целта му е да насърчава лидерството, предприемаческия дух, иновациите и бизнеса, изграждането и поддържането на капацитет в OAE, както и да помага на местните технологични компании да развият и интегрират бизнеса си на глобално ниво. Програмата на парка включва изграждането на устойчива предприемаческа екосистема в ОАЕ, базирана на различни форми на сътрудничество между университета, компаниите и местната общност.

Глобалният борд на съветниците на SIP се състои от предприемачи със значителен инвеститорски опит, представители на публичния и частния сектор в ОАЕ, международни университети, партньорски инкубатори и глобални предприемачески мрежи.

Искрен Кръстев е сред първите завършили програмата „Създаване на икономически растеж чрез предприемачески екосистеми“ в Бабсън Колидж, Бостън. Заема мениджърски позиции във Финансовия регулатор на Обединеното кралство (FCA), където управлява множество екипи и проекти на стойност десетки милиони лири стерлинги.

След завръщането си в България през 2013 г. Искрен Кръстев е ментор едни от най-големите програми за развитие на стартиращи и утвърждаващи се бизнеси у нас като Start it Smart и Endeavor.