Руснаци, които имат офшорни компании ще бъдат проверени, обяви днес говорителят на главната прокуратура в Москва Александър Куренной.

"Главната поркуратура ще провери информацията, публикувана в руски и чуждестранни медии за редица руски физически и юридически лица, които може би имат офшорни компании или сметки зад граница", подчерта представителят на обвинението пред журналисти.

Изявлнието му идва само два дни след изтичането на милиони архивни документи от панамската кантора "Мосак Фонсека", от които става ясно, че десетки хиляди световно известни властници, спортисти, артисти, бизнесмени и много банки и компании са замесени в пране на пари чрез сложни финансови машинации.

ПУТИН ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ

Президентът Путин беше сред най-ярките имена, изплували от скандалните Досиета "Панама". В тях се твърди, че неговите най-близки приятели като Сергей Ролдугин и братята Аркадий и Борис Ротенберг са препрали през офшорките над 2 милиарда долара. От панамския данъчен рай се е възползвал и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.  

"Главната цел на проверката ще бъде установяването на съответните действия сочени в публикуваните материали и съответствието им с нормите на руското законодателство, основите на международното право и нашите задължения към борбата на световната общност за предотвратяването на корупцията и легализирането на пари, получени по незаконен път", обясни Куренной.

Вчера говорителят на Кремъл Песков се опита да омаловажи публикациите, като заяви, че цялото разследване всъщност издавало една обикновена путинофобия и целяло да се накърни имиджа на кремълския лидер пред предстоящите президентски избори. Освен това той бил убеден, че всичко било дело на ЦРУ и неговите маши. 

КАК ГОВОРИТЕЛЯТ НА ПУТИН СРЕЩНА ОФШОРНА ПРИНЦЕСА

Както е известно севтът вече два дни се тресе след като Международен консорциум от разследващи журналисти, базиран във Вашингтон, започна да публикува данни за опити за пране на пари чрез кухи фирми в офшорни зони. Сред най-ярките имена, използвали схемите, са и тези на Меси, Платини, бащата на Камерън, президента на Украйна Порошенко, краля на Саудитска Арабия и много други. Общо 11,5 милиона счетоводни документи са били прегледани от журналистите. Първият цялостен обдзор за финансовите машинации ще бъде публикуван в началото на май.